Nobelpriset i fysik går till trio

Publicerad 2023-10-03

Nobelpriset i fysik går till en fysiker-trio.

Franske Pierre Agostini, ungersk-österrikiske Ferenc Krausz och fransk-svenska Anne L’Huillier får ta emot 2023 års pris.

Detta för sitt arbete med attosekundsfysik.

Tillkännagivandet av årets nobelpris i fysik presenterades klockan 11.45 på tisdagen.

Årets pris tilldelas en trio: franske fysikern Pierre Agostini, ungersk-österrikiske fysikern Ferenc Krausz och fransk-svenska fysikern Anne L’Huillier.

Detta för sina experiment som gett mänskligheten nya verktyg för att utforska elektronernas värld inuti atomer och molekyler.

Vetenskapsakademins motivering lyder:

”Pierre Agostini, Ferenc Krausz och Anne L’Huillier har demonstrerat ett sätt att skapa extremt korta ljusblixtar, som kan användas för att urskilja de snabba förlopp där elektroner förflyttar sig eller ändrar sin energi”.

Pierre Agostini, Ferenc Krausz och Anne L’Huillier tilldelas Nobelpriset i fysik.

Har tillverkat ljusblixtar

Vidare beskriver akademin att en attosekund är så kort att det går lika många sådana på en sekund som sekunder på hela universums ålder.

”Årets pristagare har gjort experiment där de visat på ett sätt att tillverka ljusblixtar som varar så kort tid att de mäts i attosekunder. Därmed har de visat på en metod för att lysa upp ett tillräckligt kort ögonblick att det blir möjligt att studera vad som händer inuti atomer och molekyler”.

Pierre Agostini är verksam vid Ohio State-universitetet i USA, medan Ferenc Krausz är verksam vid Ludwig-Maximilians universitet i Tyskland.

Anne L’Huillier är verksam vid Lunds universitet.

Anne L’Huillier.