Åklagaren om dådet i Norrköping: För tidigt att ha en teori

Publicerad 2023-02-28

Gärningsmannen gick till attack mot en polis i centrala Norrköping.

Något motiv finns ännu inte.

Aftonbladet har tagit del av en film som visar delar av händelseförloppet.

Det första larmet kom in klockan 15.49 på tisdagen.

En gärningsman hade gått till attack och knivhuggit en polis som var på väg hem från jobbet utanför polishuset i Norrköping.

Mannen, som är i 60-årsåldern, greps och anhölls under onsdagen. Åklagaren meddelade i samband med det att två poliser skadades vid händelsen.

– Det finns inget som tyder på att det skulle finnas fler gärningspersoner, det var allt att döma en isolerad händelse genomförd av en enskild gärningsman, säger chefsåklagare Torsten Angervåg.

Chefsåklagare Torsten Angervåg.

Två poliser skadades

Förloppet gick mycket fort och Aftonbladet har tagit del av en film som visar hur mannen attackerade en polis utanför polishuset. En annan man försökte gå emellan men jagades av den knivbeväpnade mannen nerför en trappa.

Där trillade gärningsmannen omkull men reste sig snabbt igen.

En stor polisinsats inleddes och mannen greps på plats.

Den polis som först attackerades avlossade ett varningsskott som träffade mannen. Enligt uppgifter till Aftonbladet blev han skjuten i benet.

En av poliserna fick föras till sjukhus men bedömdes inte ha livshotande skador. Han opererades och läget bedömdes som stabilt.

”Ingen planerad terrorhandling”

Båda poliserna var civilklädda. Förutom den skadade polisen utsattes en annan polis för grovt olaga hot.

Mannen är nu anhållen på sannolika skäl för mordförsök och olaga hot.

– Vad gäller motivet så är det för tidigt att ha någon teori om det. Säkerhetspolisen informeras alltid vid den här typen av händelser, men det finns inget som tyder på att det skulle vara en planerad terrorhandling, säger Torsten Angervåg.

Följ ämnen i artikeln