Dödssiffrorna stiger i Israel och Gaza

Uppdaterad 2023-10-08 | Publicerad 2023-10-07

Över 500 personer har dött i striderna mellan Hamas och Israel.

Flera israeler har också tagits som gisslan.

Nu vill premiärminister Benjamin Netanyahu bilda en nödregering.

Det var tidigt på lördagsmorgonen som Hamas gick till attack mot Israel.

5 000 raketer avfyrades samtidigt som beväpnade män i bilar och på motorcyklar körde över gränsen.

På Hamas kanaler har en påkostad film delats där ett flertal beväpnade skärmflygare lyfter och flyger över gränsen till Israel.

Israel har svarat på attackerna och under kvällen har ett flertal raketer avfyrats mot de centrala delarna av Gaza.

Filmer från platsen visar hur raketerna slår ner bland de stenfärgade flerfamiljshusen. Höga explosioner hörs och svart, bolmande rök slår upp mellan husen när raketerna träffat sina mål.

En av attackerna fångas i en av Al-Jaziras direktsändningar. Den kvinnliga reportern skriker till och täcker över sina öron när raketen slår ner i ett hus en bit bakom henne. Sedan försvinner hon ur bild.

I Palestina uppges dödssiffran vara 232, enligt lokala myndigheter.

Luftangrepp mot Gaza.

Döda kroppar längs vägarna

Attackerna mot Gaza har följts av nya attacker mot Israel. Under kvällen har en film delats som visar hur 150 raketer avfyras i riktning mot Israel.

Minst 300 israeler har dött och över 1 100 uppges vara skadade. Längs riksväg 34, mellan moshav Yakhini och den södra staden Sderot, står flera tomma bilar parkerade. Bilarna är fulla av skotthål. I en del av dem syns spår av blod.

Av bilderna att döma ser det ut som att människor har lämnat bilarna och flytt i panik.

Längs samma väg ligger också flera döda kroppar, rapporterar Haaretz.

Förödelse i Gaza efter en israelisk attack.

Flera israeler tillfångatagna

Under dagen har flera israeler tagits till fånga av Hamas. Filmer från Gaza visar hur vad som påstås vara israeliska kvinnor och barn förs iväg i bilar. Andra bilder visar hur flera män, som uppges vara israeliska soldater, ligger på rad med handfängsel.

– Huvudmålet är att få palestinska fångar frigivna från ockupanterna, säger Hazem Qasim, talesperson för Hamas, till norska NRK.

Vad som händer med de israeliska fångarna vill han däremot inte säga.

På lördagskvällen meddelade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu att han kommer kalla till sig oppositionen för att bilda en nödregering.

– Raketattackerna mot oskyldiga civila är oupphörliga. Hela världen måste stå vid Israels sida när vi försvarar oss mot terrorn, säger han.

Palestinier firar efter att ha satt en israelisk bil i brand.

”Florerar hemska rykten”

Israelisk polis uppger att mellan 200 och 300 Hamassympatisörer infiltrerade Israel på lördagsmorgonen, ett dussintal tros fortfarande hålla sig gömda, enligt Haaretz.

Befolkningen fruktar nu att de ska utsättas för attacker i sina hem.

– Folk trycker händerna mot sina skyddsdörrar. De fruktar att terrorister ska försöka ta sig in i bostäder igen. Flera hus har satts i brand. Vi är på helspänn och kommunicerar med varandra via telefon och mejl. Det florerar hemska rykten, säger en boende till Haaretz.

Den israeliska energiministern Israel Katz skriver på X att man nu kapar strömmen till Gazaremsan.

Något som väntas bidra till kraftig elbrist, då två tredjedelar av strömförsörjningen kommer från Israel.

”Jag undertecknade ordern som instruerade elbolaget att sluta leverera el till Gazaremsan. Det som varit kommer inte längre att vara”, skriver han.

USA:s president Joe Biden fördömer ”terroristattacken i Israel” och säger att han är redo att bistå premiärminister Benjamin Netanyahu med alla tillgängliga medel för att stötta regeringen.

– Terrorism är aldrig berättigad. Israel har rätt att försvara sig själva och sitt folk. USA varnar alla fientliga parter som söker fördelar i den här situationen.

Följ ämnen i artikeln