Tusentals på flykt efter attackerna mot Nagorno-Karabach

Publicerad 2023-09-25

Förra veckan inleddes en blixtoffensiv mot Nagorno-Karabach.

Nu har tusentals civila flytt de blodiga striderna och sökt skydd i Armenien.

Fler kommer förflyttas med hjälp av ryska styrkor.

Förra veckan inledde Azerbajdzjan en offensiv mot området Nagorno-Karabach beläget i det bergiga området mellan Azerbajdzjan och Armenien.

Anfallet varade i 24 timmar innan ett eldupphör infann sig mellan de stridande parterna, men under de 24 timmarna hann hundratals människor dö och skadas.

Till följd av stridigheterna har nu även tusentals människor flytt området över till Armenien. Hittills har 6 650 personer tagit sig till Armenien från Nagorno-Karabach meddelar Armeniens regering på måndagen.

Fler kommer evakueras

De skriver även att alla som tagit sig till Armenien men inte har någonstans att bo kommer få detta ordnat av regeringen.

Tjänstemän i det lokala styret i Nagorno-Karabach har meddelat att de kommer evakuera tusentals personer till Armenien.

”Kära landsmän, vi vill informera er att, ackompanjerade av ryska fredsstyrkor, familjerna som lämnades hemlösa till följd av de senaste militäroperationerna och som uttryckt sin önskan att lämna kommer att flyttas till Armenien”, lät ett meddelande från det lokala styret, skriver The Guardian.

Explosion nära staden Stepanakert i Nagorno-Karabach under måndagen.

De ryska styrkorna i Nagorno-Karabach

De ryska styrkorna i området räknas till ungefär 2 000 och har haft i syfte att vara fredsbevarande och sattes in efter 44-dagars kriget 2020.

Men de har fått hård kritik från armeniskt håll som sagt att de inte uppfyller den roll de från början hade. Ett av kraven från Armenien när offensiven inleddes förra veckan var att de ryska styrkorna skulle ingripa.

Något som inte hände utan besvarades med att länderna skulle avbryta stridigheterna och återgå till diplomati.

Armenien och Rysslands relation har på sistone varit kyliga. Länderna ingår i allians med varandra genom den ryska försvarsalliansen CSTO, men Ryssland har anklagat Armenien för att vända sig för mycket till väst. Dels genom den militärövning som Armenien höll tillsammans med USA vilket var första gången länderna hållit gemensam militärövning.

Långa bilköer nära staden Kornidzor i Armenien.

LÄS VIDARE