Regeringsbeslut om Natomedlemskap klart: Bara ett steg kvar

Publicerad 2024-03-07

På ett extrainsatt möte har regeringen beslutat att föra in Sverige i Nato.

– Sverige gör Nato starkare och Nato gör Sverige tryggare, säger vice statsminister Ebba Busch (KD).

Följ ämnen
Nato

På torsdagseftermiddagen fattade regeringen beslutet att föra in Sverige i militäralliansen Nato.

Det innebär att statsminister Ulf Kristersson (M) nu kan ta det sista steget och lämna över de sista dokumenten till USA. Detta är planerat att ske klockan 17 svensk tid.

Därefter är Sverige med i Nato.

– Nu inleds ett nytt kapitel i konungariket Sveriges historia. Nu bygger vi säkerhet, fred och frihet tillsammans med andra. Vi gör det här för vårt älskade hemland, säger vice statsminister Ebba Busch.

Det var i maj 2022 som Sveriges regering, då med Magdalena Andersson (S) som statsminister, lämnade in ansökan till Natomedlemskap.

Sedan har det varit en krokig väg fram till dagens inträde.

– Liberalerna har jobbat för detta i 20 år. Detta har blivit möjligt med denna regering, säger Liberalernas partiledare Johan Pehrson.

Försvarsminister Pål Johnson (M), energi- och näringsminister Ebba Busch och integrationsminister Johan Pehrson (L) håller pressträff.

Både Ebba Busch och Johan Pehrson riktar ett tack till Socialdemokraterna, som formellt inledde Nato-processen.

– Inträdet i Nato är en historisk händelse av magnitud, en milstolpe för vårt land, säger Ebba Busch.

– Vi hör hemma med de fria demokratierna i väst. Svåra problem löser man bäst tillsammans.

Försvarsminister Pål Jonson (M) säger att han nu ska resa till Finland för att diskutera försvars- och säkerhetsfrågor tillsammans med sina kollegor där.

Han säger vidare att Sverige är redo för eventuella påverkansoperationer och hybridattacker som Sverige nu kan utsättas för från Ryssland.

– Försvarsmakten är redo för detta. Man är väl förberedd, under den tid som vi har varit inbjudna så har vi gradvis kommit djupare in i försvarsalliansen Nato och jag tror att vi kommer att lämna ett viktigt bidrag till att stärka Nato.