Ny studie undersöker farliga covidmutationer

Cornelia Mikaelsson / TT

Publicerad 2022-11-10

En ny Uppsalastudie ska kartlägga vilka covidmutationer som eventuellt kan vara farliga. Arkivbild.

En ny studie ska kartlägga potentiellt farliga covidmutationer. Syftet är att fånga upp virusvarianter som kan hota den relativt stabila situation vi befinner oss i just nu.

Coronaviruset har beskrivits som ett lurigt virus med en stor kapacitet att mutera. Vissa varianter har gett allvarligare symtom än andra.

Det är något som forskare vid Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset vill undersöka.

Med utgångspunkt i positiva PCR-prover ska forskare kartlägga den genetiska sammansättningen hos olika virusmutationer kopplat till symtom och mående.

”Genom att studera virusens genetiska kod får vi bättre koll på vilka covidvarianter som är vanligast”, säger Mats Martinell, ansvarig forskare för studien, i ett pressmeddelande.

Samtidigt vill de undersöka symtom för att hitta potentiellt farliga mutationer. Det kan till exempel handla om neurologiska symtom och symtom från mage-tarm.

Mats Martinell understryker att virusets genetiska kod endast är en av flera faktorer som påverkar symtom och mående. Samsjuklighet och ålder är exempel på två andra faktorer som spelar in.

Den nya studien kommer fortlöpande att visa resultat via en hemsida.

”I denna studie betraktas många parametrar som kommer att bidra till en djupare förståelse om hur sars-cov-2-viruset fungerar. Det känns väldigt bra att vi är i en fas av pandemin där vi kan forska på sådana frågeställningar och inte bara analysera tusentals prover,” säger mikrobiolog René Kaden i pressmeddelandet.