Magdalena Andersson (S): ”Topplocket gick på Åkesson”

Publicerad 2024-02-21

GÖTEBORG. Sjukvårdskrisen stod på agendan när Magdalena Andersson och Nooshi Dadgostar besökte Sahlgrenska – men när frågorna kom in på den senaste veckans kontroverser var S-ledaren fåordig.

– Det är en professionell översättare som översatt ett ord felaktigt, det är ju väldigt olyckligt, säger Andersson.

Tillsammans med Nooshi Dadgostar (V) bjöds Magdalena Andersson (S) under onsdagseftermiddagen på en rundtur inne på Sveriges största sjukhus, Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Sjukhuset dras med ett underskott på nära två miljarder kronor – och nyligen har omfattade besparingar offentliggjorts. När Andersson och Dadgostar mötte pressen utanför sjukhusets restaurang, där de suttit i möte med bland annat fackliga representanter, låg fokus på krisen i landets regioner.

– Den här krisen hade inte behövt ske. Det hade gått att göra andra prioriteringar, säger Magdalena Andersson (S).

”Krävs besked nu”

I helgen sade statsminister Ulf Kristersson (M) att regeringen planerar att anslå resurser för att hindra uppsägningar i vården. Vänsterpartiet har lagt fram ett utskottsinitiativ om en extra ändringsbudget där 15 miljarder ska skjutas till vården.

– På tisdag kommer ett avgörande kring detta, det är för att Ulf Kristersson ska kunna rösta för detta, det är ett löfte han har gett och då kan han genomföra det här.

Magdalena Andersson och Nooshi Dadgostar.

Vad behövs för att Ulf Kristersson ska kunna uppfylla sitt löfte?

– Det krävs besked nu och resurser nu, framförallt att regionerna får det här beskedet så att de kan avbryta alla varsel, uppsägningar och stopp för nyrekryteringar. Våra regionpolitiker står redo att avbryta alla nedskärningar när Ulf Kristersson ger det klartecknet, säger Nooshi Dadgostar (V).

Pressträffen avslutades – efter frågan om tyska artikeln

Under veckan som gått har det stormat rejält kring Magdalena Andersson. S-riksdagsmannen Jamal El-Hajs beslut att bli politisk vilde i riksdagen följdes av en uppmärksammad DN-intervju där Magdalena Andersson ifrågasatte youtubern Henrik Jönssons finansiering.

Kort därefter uppmärksammade DN ett gästinlägg som S-ledaren skrivit i det tyska socialdemokratiska partiets tidning Vorwärts. I ursprungsartikeln stod att SD-ledaren Jimmie Åkesson ville riva ”alla” moskéer i Sverige, med hänvisning till Åkessons tal på SD:s landsdagar 2023.

Åkesson har dock aldrig sagt att alla moskéer ska rivas, och uttalandet väckte hård kritik – bland annat har Åkesson kallat Magdalena Andersson ”lögnmaskin” på plattformen X. Artikeln har senare korrigerats och felaktigheten har hänvisats till en felöversättning.

Jimmie Åkesson.

När frågor kring den senaste veckans kontroverser kom upp på onsdagens pressträff valde Andersson att endast kommentera översättningsmissen:

– Det är en professionell översättare som översatt ett ord felaktigt. Det är ju väldigt olyckligt. Men å andra sidan, Jimmie Åkesson var ju rasande, topplocket gick. Tänk om han kunde visa samma engagemang kring sjukvårdskrisen. Jag tror att för de flesta tyska läsare, om Åkesson vill riva alla moskéer eller vissa, jag vet inte om det gör så stor skillnad i ärlighetens namn. Däremot, mer pengar till sjukvården, det skulle göra stor skillnad.

Därefter avslutades sammankomsten omedelbart av Magdalena Anderssons personal, med hänvisning till att Andersson skulle vidare till ett möte.

Magdalena Andersson.