Blodiga strider efter vapenvilan – rädsla för Israels nästa drag

Uppdaterad 2023-12-02 | Publicerad 2023-12-01

240 personer har dödats efter att vapenvilan brutits, uppger Hamaskontrollerade myndigheter.

Samtidigt fortsätter bombardemanget från luften.

Nu befarar palestinier att Israel ska skifta fokus och gå till hård attack i söder.

Följ ämnen

Kriget mellan Israel och Hamas har tagit ny fart efter att vapenvilan brutits.

Varje kvart bombas södra Gaza, enligt boende i området.

– Var 10:e eller 15:e minut har det varit attacker, vissa av dem 500 meter från oss, säger Mohammad Ghalayini, 44, som bor i staden Khan Younis.

Israel har även släppt ner flygblad om att de som bor där befinner sig i en krigszon och att ”de har varnats”.

Dödssiffran ska ha stigit till 178 under dagen, enligt det Hamaskontrollerade hälsoministeriet. Hamas hävdar också att Israel riktat in sig på civila.

Rök stiger vid Gazaremsan efter en israelisk attack under fredagen.

Rädslan för nya attacker

Den israeliska försvarsstyrkan IDF har också publicerat en karta där Gaza delats upp i flera distrikt, och uppgett att man kommer att meddela civila palestinier om var det pågår aktiva strider och vilka områden som är säkra.

Nyhetsbyrån Reuters uppger att många palestinier nu befarar att striderna kan bli mycket hårdare i de södra delarna, efter att IDF:s fokus framförallt varit på norra Gaza tidigare.

IDF uppger samtidigt att man slagit ut två Hamasgrupper inne i Gaza.

Israelisk attack mot Khan Younis.

En film som delats i sociala medier uppges visa hur ”militära högkvarter där Hamasterrorister opererar” bombats från luften.

”Flygvapen har eliminerat två terroristgrupper som avfyrade granater mot IDF-styrkor på Gazaremsan”, säger man i ett uttalande.

Attack från Gazaremsan.

Som en skräckfilm

Världshälsoorganisationens team som befinner sig inne i Gaza beskrev sjukhusen ”som en skräckfilm” – redan före morgonens bombningar, rapporterar BBC.

WHO-teamet besökte al-Ahli-sjukhuset i Gaza stad under vapenvilan, och beskrev efteråt att patienter med ”de allra mest fruktansvärda skadorna” låg på golv som var fulla med blod och att döda kroppar lagts på sjukhusets parkeringsplats, enligt BBC.