”Han gick på det bror” – Mario Golzar Mia döms för Einár-kidnappningen

Publicerad 2023-02-20

Einár kidnappades och fördes till en lägenhet i Vårberg i södra Stockholm. Oktober 2021 mördades han utanför sin bostad, 19 år gammal. Mordet är ännu inte uppklarat.

Gängledaren Mario Golzar Mia, 39, döms till 13 års fängelse för att ha varit hjärnan bakom kidnappningen av artisten ”Einár”.

I krypterade chattar planerade han tillsammans med andra hur artisten skulle luras och föras till en lägenhet.

”Jag har einar nu”, skrev användaren som kopplas till Golzar Mia under kvällen 14 april 2020.

Redan i slutet av mars 2020 var planerna igång. Ett försök att kidnappa Nils ”Einár” Grönberg gjordes och chattkonversationen mellan de inblandade gick varm.

”Ska släppa alby folket i studion dom ska ta einar”, skriver användaren efficientbonsai, som kopplas ihop med ledaren för det kriminella Dalen-nätverket, Mario Golzar Mia.

”Jag ska vara i bakgrunden bara”, fortsätter han.

Kidnappningsförsöket misslyckades, men två veckor senare var planerna uppstartade igen.

”Han gick på det bror”, skriver efficientbonsai under eftermiddagen 14 april.

I chatten framgår senare att Golzar Mia pratat med Einar i telefon och att han senare mött upp honom.

”Jag har einar nu”, skriver han.

Flera redan dömda

39-åriga gängledaren Mario Golzar Mia döms för att ha varit hjärnan bakom kidnappningen av artisten Nils ”Einár” Grönberg under våren 2020.

Den 39-årig gängledare Mario Golzar Mia döms nu till 13 års fängelsestraff för att ha varit hjärnan bakom kidnappningen av Einár. Han har instruerat andra hur de ska agera och planerat kidnappningen. Han har också deltagit aktivt genom att ha transporterat Einár till en lägenhet i Vårberg. I lägenheten fotogaraferade Golzar Mia också Einár medan han utsattes för brott.

Flera gärningsmän misshandlade och hotade Einár, samt utpressade honom att hämta vapen och värdesaker samt rånade honom på en mycket dyr klocka. Flera personer har redan dömts för inblandning i kidnappningen, bland andra ledaren för Vårbynätverket Chihab Lamouri och rapparna Yasin Mahamoud och Haval Khalil.

Planerade bombdåd

Golzar Mia flydde landet efter kidnappningen och var på flykt fram tills för ungefär ett år sedan. Han greps då i Bulgarien.

Mario Golzar Mia döms också för att ha hotat med att läcka förnedringsbilderna som han tog under kidnappningen, om inte Einár betalade tre miljoner kronor.

Utpressningen fungerade inte och gängledaren var då med i planeringen av ett bombdåd mot Grönbergs bostad. Dådet kunde senare avvärjas av polis.

Vid sidan om kidnappningen av Einár döms Mario Golzar Mia också för synnerligen grovt narkotikabrott. Mannen bedöms vara ledande i Dalen-nätverkets narkotikaverksamhet och ska ha styrt personer under sig i hierarkin.