Sverige inte prio för rysk desinformation

Johanna Ekström/TT

Anja Haglund/TT

Publicerad 2024-04-24 12.02

Sverige är inte ett prioriterat mål för desinformationskampanjer inför EU-valet. Men det kan ändras snabbt, enligt statsminister Ulf Kristersson (M).

Runt om i Europa kommer varningar om försök till desinformation, cyberattacker och påverkan i syfte att sabotera EU-valet i juni. Just nu finns dock inga omedelbara kända hot mot Sverige, enligt statsministern.

– Vi verkar vara ett potentiellt mål men inte ett prioriterat mål. Men detta kan snabbt förändras. Därför krävs det också en betydande vaksamhet, säger Ulf Kristersson på en pressträff efter ett möte med riksdagens partiledare och Nationella säkerhetsrådet.

Ryssland främsta hotet

Det främsta hotet för olika desinformationskampanjer och cyberattacker kommer från Ryssland, säger Magnus Hjort, generaldirektör på Myndigheten för psykologiskt försvar (MPF), som också deltog på mötet.

– Vi ser att det har byggts upp en infrastruktur för påverkan från rysk sida, som redan är på plats. Det finns särskilda webbplatser, kopior av olika sajter, konton på sociala medier och så vidare som kan användas för att försöka påverka valet.

Mycket handlar om att diskreditera Ukraina och få väst att sluta stödja dem, säger han. Som exempel på diskrediterande budskap nämner han att Ukraina skulle vara nazistiskt och ingen riktig stat, att stödet inte kommer att hjälpa och att sanktionerna mot Ryssland bara kommer att skada väst.

Sajt slogs ut

Regeringen och myndighetscheferna hävdar att Sverige står väl rustat mot påverkansförsök och sabotage.

– Vi har scenario-diskussioner om allt från påverkanskampanjer och cyberattacker till fysiska attacker mot vallokaler och bombhot, säger Anna Nyqvist, kanslichef på Valmyndigheten.

Hon säger samtidigt att det inte går att skydda sig hundraprocentigt mot en kraftfull it-attack. Vid riksdagsvalet 2018 drabbades Valmyndigheten av en överbelastningsattack som slog ut myndighetens sajt under valkvällen.

”Yrvaket”

Socialdemokraterna och Centerpartiet kallar efter mötet regeringens agerande för yrvaket.

”Det är sex veckor kvar till valet och regeringen har varken lagt några särskilda uppdrag till myndigheterna eller haft samtal med sociala medie-jättarna”, säger S partiledare Magdalena Andersson i ett skriftligt uttalande.

MPF uppger dock att man har en god dialog med tech-bolagen.