Trumps plan för att öppna USA igen – fas ett inleds i maj

Uppdaterad 2023-01-12 | Publicerad 2020-04-17

President Donald Trump har en plan för att öppna det amerikanska samhället.

Planen heter ”Opening up America again”.

Fas ett är tänkt att inledas 1 maj.

Under torsdagskvällens pressträff ska president Donald Trump presentera sina tre steg för återöppningen av USA.

Fas ett i planen – döpt till ”Opening up America again” – är att större lokaler som restauranger, biografer och idrottsplatser får öppna. Men under stränga regler när det kommer till social distansering, enligt informationsmaterialet som CNN tagit del av.

Barer och skolor ska hållas stängda.

Donald Trump.

Likt Sverige

Fas två liknar situationen vi nu har i Sverige. Arbete hemifrån ska uppmuntras, icke nödvändigt resande ska begränsas, besök på äldreboenden ska vara förbjudna och barer får öppna igen men med minskat utrymme för stående gäster.

Staterna får bara gå in i fas två om det inte finns några tecken på att smittspridningen ökat under fas ett.

I den tredje fasen ska en relativ normalitet vara tillbaka för amerikanerna. Begränsningarna då berör endast riskgrupper, enligt dokumentet. Det vill säga äldre och de med underliggande sjukdomar.

Vill starta 1 maj

På torsdagen, innan planen offentliggjordes, meddelade Donald Trump att guvernörerna själva får bestämma när återöppningen inleds. Men hans förhoppning är att de första delstaterna ska kunna inleda processen redan 1 maj.

– Det blev lite förhandling med läkarna som det borde. Jag tänker, jag hoppas att det brukar vara så, men vi vill alla se saker öppna igen, säger Trump enligt CNN.

För att gå in i fas ett måste en delstat dock under 14 dagar ha haft en betydande nedgång i antalet smittade. Sjukhusens verksamhet ska också ha återgått till normalläge.

PODD Därför slår coronaviruset så hårt mot vissa grupper

Coronaviruset sprider sig, mellan alla samhällsgrupper och alla åldrar. Men ändå ser det olika ut. På vilket sätt har corona slagit hårdare mot vissa människor och varför drabbas just vissa grupper? Det pratar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen