Politikern ställer in planerade manifestationen i Uppsala

Publicerad 2020-06-07

Förre riksdagspolitikern och Vänsterpartisten, Jeannette Escanilla, ansökte om demonstrationstillstånd hos Uppsalapolisen i veckan – för att stödja Black lives matter–rörelsen.

Ett initiativ som väckt intresse – och skarp kritik.

Nu ställs manifestationen in.

Initiativtagaren Jeannette Escanilla skriver på evenemangets Facebooksida – som över 600 personer anmält intresse till – att Uppsalamanifestationen ställs in eftersom gränsen om 50 deltagare inte kan garanteras. Vilket Upsala Nya Tidning var först med att rapportera.

"Frågan om rasism är lika viktig som den pandemi vi går igenom, men med tanke på det stora antalet som anmält sig kan jag inte garantera att arrangemanget kan genomföras som det är tänkt. Och fokus kommer att hamna helt fel. Det här är ett svårt beslut men när pandemin är över kommer kampen mot rasismen fortfarande att vara viktig.", skriver Escanilla.

I stället för en manifestationen för Black lives matter på måndag ska ett direktsänt online-event hållas klockan 17.30.

Tusentals tågade genom Malmö i protest mot rasismen tidigare i veckan.

Kritik har riktats mot initiativet

Enligt den tidigare planen skulle demonstranterna ha vandrat i två led från slottsbacken mot stora torget där de skulle ha stannat för att gå ned på knä i en tyst protest mot rasismen.

Polisen har tidigare brutit upp liknande protester i Stockholm och Malmö då tusentals demonstranter samlats och Uppsalabor har uttryckt både glädje och fasa över initiativet på sociala medier.

Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet, har också kritiserat initiativet i Uppsala.

– Det är ytterst olämpligt. De vet inte vilka krafter de kan dra igång. Så sent som på fredagen hade vi 77 nya dödsoffer, så det är bara plågsamt att höra, sa han till Aftonbladet tidigare i veckan.

Han var skeptisk till om det går att leva upp till Folkhälsomyndighetens rekommendationer om social distansering och begränsad folksamling vid en manifestation.
– Det har vi väl hört förr? Nej, det är bara naivt att tro att det blir så. Det blir något helt annat när känslorna väl tar över. De här dumheterna måste få ett slut.

Jeannette Escanilla, tidigare riksdagspolitiker och aktiv i Vänsterpartiet i Uppsala, ställer in eventet.

Följ ämnen i artikeln