Varning för skosmältning i USA:s extremhetta

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Coloradofloden kan ge svettiga Grand Canyon-turister svalka. Arkivbild.
Foto: Lisa Winters/AP/TT
Coloradofloden kan ge svettiga Grand Canyon-turister svalka. Arkivbild.

Den värmebölja som drabbat södra USA kan få en oväntad konsekvens: skosmältning.

Nationalparken Grand Canyon, ett populärt turistmål i nordvästra hörnet av delstaten Arizona, varnar turister och fotvandrare för att värmen kan få limmet i vandringskängor att smälta och skon att då falla sönder.

"Innan du ger dig ut på en vandring, var medveten om dina egna och din utrustnings begränsningar", skriver parkförvaltningen i ett Twitterinlägg.

Den nationella amerikanska vädertjänsten, NWS, har enligt CNN utfärdat en varning för extremvärme i Grand Canyon med temperaturer upp emot 45 grader.

Nationalparken är känd för sina djupa dalgångar som bildats när Coloradofloden under lång tid grävt sig allt djupare ner i berggrunden. Kanjonerna gör området känsligt för så kallad adiabatisk uppvärmning, som sker när luft sjunker neråt, trycks samman och då frigör energi i form av värme.

Värmevarningar har utfärdats i stora delar av västra USA. Även brandrisken är förhöjd i området, som redan plågats av flera stora skogsbränder i sommar.

PODD Trenden: Vanligare med extremvärme på sommaren

Det är en rejäl värmebölja i Sverige just nu och på sina håll kan det bli över 33 grader. Hur ska vi se på den här värmeböljan, hur vanliga är de här temperaturerna och kan vi redan nu se hur resten av sommaren kommer att bli?

Det här pratar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.
Gäst är Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart, programledare Jenny Ågren.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN