Polisprofessorns skarpa varning om passkaoset: ”Kan bli fler skjutningar”

Publicerad 2022-06-05

Nya poliser tvingas jobba med passkaoset.

Då varnar professorn Stefan Holgersson för en försämrad poliskår.

– Det kan leda till fler skjutningar, säger han.

Passkaos över hela Sverige. Då jobbar personalen i landets passexpeditioner på högvarv. Poliser tvingas hoppa in och hjälpa till – och får hjälp av nyblivna polisassistenter.

I region väst har 90 så kallade ”sjätteterminare” med kort varsel kallats in för att försöka få bukt på den stora passkrisen efter pandemin. Det handlar till en början om sex, sju veckor med slut den 17 juni för de nya poliserna.

Stefan Holgersson, polisforskare vid Linköpings universitet, är kritisk till polisens omfördelning av resurser.

– Polisstudenter får inte den utbildning de borde haft och personer som jobbar med brottsförebyggande verksamhet får mindre tid för detta, vilket ökar risken för ännu fler skjutningar, säger han.

– Det här är egentligen bara en del av att man egentligen struntar i det som inte syns. Det som syns engagerar man sig i.

Polisprofessorns Stefan Holgersson

”Får sämre poliser”

Enligt Stefan Holgersson kan omfördelningen leda till att Sverige får sämre poliser – och att fler hoppar av.

– Praktiken och utbildningen är korta redan nu. Så du får poliser som är osäkra och kanske till och med slutar för de känner att arbetsgivaren här visar sitt rätta ansikte, att man inte bryr sig om personalen, säger han.

– Konsekvenserna blir att vi får sämre poliser vid ingripanden, helt enkelt. Men det är svårt att styrka kausaliteten – att något allvarligt som inträffar beror på att just det där momentet försvann.

– På samma sätt går det inte att bevisa att de som jobbar brottsförebyggande kunde ha förhindrat två mord om de inte tvingats att sitta i passexpeditionen. Det är det som är så tragiskt.

Polisen på plats vid en skjutning på ett gym på Vasagatan.

”Gjort så mycket fel”

Stefan Holgersson vet inte hur man på kort sikt skulle kunna lösa de långa passköerna, men tycker att polisen måste ta ansvar för att ha hamnat i denna situation.

– De har gjort så mycket fel. Om någon som bokat tid struntar i att komma debiteras inte denna. I februari var det 17 procent av besöken som inte kom, säger han.

– Det är ett strukturellt problem, för polisen pratar hela tiden om att de ska ha mer resurser men de använder de här resurserna så dåligt. Och passtjänsten är en avgiftsfinansierad verksamhet. De kan inte skylla på att de har för lite resurser.

Vill ta från annat håll

Enligt polisprofessorn borde det gå att ta resurser från stödfunktionerna inom polisen.

– Jag undrar varför personal alltid tas från kärnverksamheten och aldrig från kommunikations-, hr- eller it-avdelning när det blir en sådan kris, säger han.

– När jag undersökte var det ingen från polisens stödjande avdelningar som gått en passutbildning. Det kan pausa vissa projekt. Men på något sätt ses denna personal som viktigare än de i kärnverksamheten.

Minnesplats.

”Minst dåliga alternativet”

Morgan Orvenholt, kanslichef på regionkansliet i Väst, säger till Polistidningen att polisassistenterna varit det minst dåliga alternativet för att lösa passhanteringen. Detta eftersom de går en introduktion och inte är inne i arbetet på samma sätt som sina äldre kollegor. Han är medveten om att det varit en snabb omställning för många, men har inte hört om någon som övervägt att sluta.

– Det vi har sagt är att sjätteterminarna bara ska vara i passverksamheten till den 17 juni. Och om de missar någon av de påbyggnadsutbildningar som ingår i introduktionsterminen så ska de få gå dem senare. De kommer att genomföra PNF (utryckningsförarutbildning, reds anm) under tiden de arbetar med resehandlingar, säger han till Polistidningen.

Följ ämnen i artikeln