Skolorna öppnar i mitten av juni

Publicerad 2020-05-29

Nu är det klart.

Gymnasieskolorna kommer att öppna igen 15 juni, något Aftonbladet tidigare kunde avslöja.

– Det är bra att kunna återgå till vanlig ordning nu, säger statsminister Stefan Löfven på en pressträff under fredagen.

Gymnasieskolorna, högskolorna, universiteten, komvux och yrkeshögskolorna har hållits stängda sedan regeringens beslut den 17 mars.

Sedan dess har utbildningen bedrivits på distans – och de klassiska utspringen vid studentavslutningen begränsas i år kraftigt.

Vid en pressträff i dag, fredag, berättade statsminister Stefan Löfven att gymnasieskolor och annan eftergymnasial utbildning kommer att öppna igen den 15 juni, något som Aftonbladet kunde avslöja tidigare i dag.

Löfven menar att det var rätt att stänga gymnasieskolorna. Men att det nu är läge att tänka om.

– Man har gjort ett fantastiskt arbete på skolorna för att kunna hantera det här på ett bra sätt. Men det är bra att kunna återgå till vanlig ordning nu, säger han.

Mindre smittspridning bland unga

En anledning till beslutet är att man sett att barn och unga upp till 19 år i mindre utsträckning drabbas av coronaviruset, enligt Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson:

– De blir sällan allvarligt sjuka och smittar i väldigt liten omfattning andra. Vi har även sett liten smittspridning i skolmiljö. Vi anser därmed att vi inte kan motivera distansundervisning för gymnasieungdomar mer.

En konsekvens av beslutet är att universitetens sommarkurser kan hållas samt att höstens skolgång väntas kunna genomföras som normalt, om inget oförutsett inträffar i fråga om smittspridningen.

Den nya beslutet gäller dock inte för komvux och vuxenutbildning, där man inte kommer att kunna återgå lika snabbt till ordinarie verksamhet.

”Jättepositivt”

Beskedet om gymnasieskolornas välkomnas från lärarhåll.

– Det är jättepositivt att vi kan få i gång verksamheten som vi vet har lidit svårt av den här nedstängningen. Det har varit väldigt tufft, säger Lärarnas riksförbunds ordförande Åsa Fahlén.

Hon pekar särskilt på svårigheterna som det hade inneburit att inleda höstterminen över distans – med helt nya elever.

– De elever som nu fått distansundervisning är elever som redan träffat sina lärare. Att starta upp i höst med lärare och elever som aldrig träffat varandra hade inneburit ännu större svårigheter, säger Åsa Fahlén.
 

PODD Experten om förändringar i svenska coronastrategin

Om vad som skulle kunna förändras, med professorn Tove Fall.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen