Nytt förstärkningsläge i Region Norrbotten

Publicerad 2020-06-21

Efter att antalet fall av covid-19 har ökat kraftigt i Gällivare kommun väljer Region Norrbotten att återigen gå upp i förstärkningsläge.

– Läget är ansträngt i hela regionen, säger regiondirektören Anna-Stina Nordmark Nilsson till TT.

Regionkrisledningen fattade beslutet i lördags kväll och det gäller från och med söndag. Förstärkningsläget innebär bland annat att resurser så som personal och vårdplatser kan omfördelas inom regionen för att kunna erbjuda bästa möjliga vård.

– Det är ansträngt både vad gäller vårdplatser och läget på intensivvårdsavdelningarna, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson, regiondirektör i Norrbotten.

 Anna-Stina Nordmark Nilsson, regiondirektör i Norrbotten.

I onsdags gick Gällivare kommun ut med att man hade en akut smittspridning i samhället, och även i Kalix ser man nu tecken på att spridningen ökar. Läget inom vården har under helgen varit fortsatt ansträngt.

– Det är högt söktryck på akuten i Gällivare. Det har det varit i tre dygn och ett högt söktryck brukar generera att personer läggs in och att personer behöver vård, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson.

Sjukhuset i Gällivare

Regionen uppger i ett pressmeddelande att personal som beviljats semester kan få den återkallad om situationen förvärras.

– Vår förhoppning är att beviljad semester ska hållas och i vissa delar har vi tagit in bemanningsföretag för att våra medarbetare ska kunna få semester, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson till TT, och fortsätter:

– Men det är tufft, riktigt tufft.

Vid behov kommer smittade patienter att flygas till sjukhusen i Sunderbyn, Kalix och Piteå. Vidare uppger regionen att man ökar kapaciteten för bland annat provtagning av covid-19.