Zubair hjälpte till efter attacken

Uppdaterad 2017-04-11 | Publicerad 2017-04-08

Zubair ställde upp och hjälpte flera personer hem efter attacken i Stockholm.

När Zubair förstod vad som hänt i Stockholm bestämde han sig genast för att göra vad han kunde och hjälpa till.

– Jag kan inte ens beskriva känslorna, det har varit så mycket kärlek, säger han.

På vägen hem från jobbet i Gamla stan läste Zubair Ahmadi, som bor i Nacka, om attacken i Stockholm. Först trodde han inte på det han såg på Facebook.

– Jag trodde det var ett skämt, man tror inte att det är på riktigt, säger han.

Men snart förstod Zubair att det han läste var sant. Och han insåg direkt att det inte var läge att sitta hemma och ta det lugnt. Istället bestämde han sig för att försöka hjälpa till så gott det gick.

Zubair skrev ett inlägg i en Facebookgrupp där han erbjöd sig att skjutsa hem den som behövde från stan – minst sagt behövligt, eftersom i princip all kollektivtrafik stod stilla i flera timmar.

– Jag tänkte att behöver någon hjälp hem så kan jag gärna ställa upp. Det är det minsta jag kan göra.

”Är stolt”

Gensvaret blev enormt. Zubair hann hjälpa flera personer, även om det inte gick att ställa upp för alla som hört av sig eftersom körningarna gick åt olika håll. Han säger att responsen varit oerhörd.

– Jag kan inte ens beskriva känslorna. Jag får så mycket fina kommentarer tillbaka, det är så mycket kärlek. Jag kan inte ens prata... det var ingen stor grej, men för vissa betydde det jättemycket.

Många har hyllat hans initiativ. Men för Zubair var det självklart att hjälpa till.

– Jag är stolt över det jag gjorde. Det som hände ska inte få hända någonstans, men det jag gjorde och hur folk svarade, det kommer jag minnas livet ut, säger Zubair.