17-åring åtalas för tre mord i Tullinge och Västberga

Publicerad 2024-06-03

Pojken åtalas för att ha mördat tre personer på drygt 24 timmar.

En 15-åring pekas ut som beställare av mordvågen.

– 15-åringen har också tillhandahållit en så kallad tryckarlägenhet, ett gömställe under den tid som skytten skulle utföra de här uppdragen, säger senior åklagare Helena Nordstrand som är förundersökningsledare.

Det var i oktober förra året som tre människor sköts ihjäl i Stockholmsområdet – inom loppet av 25 timmar.

Den 17-årige pojken, som var 16 år vid tillfället, åtalas nu för mord på en 40-årig man i Västberga och försök till mord mot tre andra personer som befann sig i huset. En kvinna, som höll sitt barn i famnen, skadades allvarligt vid skjutningen. Barnet fick en sårskada.

17-åringen åtalas också för mord i två fall i Tullinge dagen efter, där en 20-årig kvinna och en kvinna i 60-årsåldern dog. Han åtalas även för mordförsök mot en kvinna och tre barn som också befann sig i huset.

Pojken greps i en taxi på väg från brottsplatsen i Tullinge.

Polisavspärrningar efter dubbelmordet i Tullinge.

Gömde sig i lägenhet

En 15-årig pojke åtalas också för anstiftan till de tre morden samt anstiftan av försök till mord i sju fall.

– Den 15-årige pojken är den som har anlitat skytten och även anskaffat vapnet som har använts vid skjutningarna. 15-åringen har också tillhandahållit en så kallad tryckarlägenhet, ett gömställe under den tid som skytten skulle utföra de här uppdragen, säger senior åklagare Helena Nordstrand som är förundersökningsledare, i ett pressmeddelande.

16-årig flicka hämtade mordvapnet

En 16-årig flicka, som var 15 år vid gärningarna, och en 22-årig man åtalas för medhjälp till mord och försök till mord.

Flickan har enligt åtalet hämtat och transporterat mordvapnet till tryckarlägenheten. Hon har också befunnit sig i lägenheten tillsammans med anstiftaren och tagit emot skytten.

– 22-åringen åtalas också för medhjälp till de här gärningarna. Han har utfört betalning för taxiresor till och från brottsplatserna och även godkänt betalningarna med sitt Bank-ID, säger Helena Nordstrand i pressmeddelandet.

Följ ämnen i artikeln