Larmar om trojanska hästar i parlamentet: ”Kan bli farligt”

Publicerad 2024-05-25

Urmas Paet, EU-parlamentariker från Estland.

TALLINN, ESTLAND. Är EU-parlamentet på väg att förvandlas till en spioncentral och påverkansoperation för Ryssland och Kina?

Med tanke på den senaste tidens avslöjanden är frågan i högsta grad motiverad.

Men det är värre än så.

– Det sitter minst hundra parlamentariker i Bryssel som springer Rysslands ärenden och det är nästan ingen som pratar om det, säger Urmas Paet, estnisk EU-parlamentariker.

Följ ämnen
Ukraina

Han har sitt kontor på andra våningen i en osedvanligt oattraktiv vit byggnad i utkanten av centrala Tallinn. Där har Reformpartiet, Estlands största parti, sitt högkvarter.

En ung man visar in oss i ett konferensrum med sällsynt färgglad konst på väggarna. Urmas Paet dyker strax upp, konservativt klädd i vit skjorta och blå kostym.

Ansiktet är bekant. Jag har precis sett det på ett flertal stora valaffischer runtom i Tallinn.

Den gångna helgen har han tillbringat på valkampanj vid olika vårmarknader i Estland.

– Ett bra sätt att träffa väljarna, konstaterar han nöjt.

Trojanska hästar

Normalt sitter den tämligen lågmälde, forne utrikesministern i Bryssel som partiets ledamot i EU-parlamentet med fokus på utrikesfrågor.

Han minns vilket liv det blev för något år sedan då det avslöjades att en ledamot av parlamentet hade tagit emot pengar från Qatar för att försöka påverka omröstningar i EU. En stor skandal som fortfarande är under utredning. Paet håller med om att det var en allvarlig händelse.

Men så lyfter han huvudet och blicken blir skarp.

– Det finns mycket värre saker som pågår framför våra ögon år efter år utan att någon verkar bry sig, dundrar han. Jag tänker på de omkring hundra parlamentariker som ständigt röstar på ett sätt som gynnar Rysslands intresse. Bland annat röstar de mot ryska sanktioner och mot vapenhjälp till Ukraina.

Ledamöter på plats i EU-parlamentet.

I praktiken ser han dem som Rysslands trojanska hästar mitt inne i Europas beslutscentra medan ett krig där Europas frihet står på spel utkämpas.

– Främst handlar det om det tyska högerextrema partiet AfD där över hälften av ledamöterna företräder Rysslands intressen. Franska Nationell Samling med Marine Le Pen är ett annat parti där många av ledamöterna driver en rysk agenda. Givetvis hör ungerska Fidez till samma grupp.

Men ryssvänligheten finns även på vänsterkanten, hos partier som Syriza i Grekland.

– Det verkar som de gamla kommunistpartierna fortfarande tror att Ryssland driver samma ideologi som på Sovjetunionens tid. De gamla lojaliteterna sitter kvar.

Konkret inflytande

Han ondgör sig över att många av extrempartierna deltagit som så kallade valobservatörer i ryska val anordnade i Ukraina och i utbrytarrepubliker i Georgien.

– Det visar på vems sida de står.

”Främst handlar det om det tyska högerextrema partiet AfD där över hälften av ledamöterna företräder Rysslands intressen”, säger Paet.

Paet menar att Ryssland inriktar sina påverkansoperationer främst mot de stora länderna som har många delegater i parlamentet.

Även om de ryssvänliga parlamentarikerna är långt ifrån en majoritet så har de enligt Paet konkret inflytande på många beslut. Han tar bondeprotesterna i Europa som exempel.

Där spred Ryssland desinformation om att det var billigt spannmål från Ukraina som gjorde så att Europas bönder hade svårare att sälja sina produkter.

– Helt felaktig information, slår Paet fast. Jordbruksimporten från Ukraina till EU är mycket liten.

Men när avtalet om att låta Ukraina tullfritt exportera jordbruksprodukter till Europa gick ut försökte de ryssvänliga delegaterna ihop med bondeintressen sätta stopp för avtalet.

–Till slut blev det ändå en förlängning av avtalet men på sämre villkor för Ukraina.

EU-valet 2024: Kan bli fler ryssvänliga

Paet slår beklagande ut med händerna.

– Samtidigt är det ingen som protesterar mot att EU fortsätter importera stora mängder spannmål från Ryssland. Det finns inga sanktioner överhuvudtaget mot ryska jordbruksprodukter. Först på sistone har EU lagt en viss tull på ryska produkter. Fortfarande är det minst tio länder som importerar från Ryssland.

Paet ler ett hjälplöst leende.

– EU ger Ukraina 50 miljarder euro i ekonomiskt stöd – samtidigt som vi förnekar dem möjligheten att tjäna sina egna pengar. En väldigt märklig ordning.

Paets arbetsrum har färgglad konst på väggarna.

När Paet pratar med de ryssvänliga parlamentskollegorna får han olika svar om varför de går Rysslands ärenden.

– En del hävdar att vapenhjälpen från väst bara förlänger kriget. Andra påstår att det var Ukraina som provocerade fram kriget genom att vilja bli medlem av EU och Nato. Det är väldigt mycket ”copy paste” av vad Kreml säger.

Han fruktar att den nya EU-parlamentet som väljs den 9 juni kommer att fyllas på med ytterligare ett antal ryssvänliga ledamöter. Opinionsmätningar visar att franska Nationell Samling blir Europas största parti. I nio länder väntas högerpopulistiska partier vinna valet. I nio till bli näst största eller tredje parti.

– De kommer inte att kunna få majoritet för sina förslag. Men de kommer att få mer taltid i parlamentet. Deras röst blir mer högljudd. Deras inflytande ökar.

Inga säkerhetsprövningar

I dag styrs EU-parlamentet av tre stora partigrupper; socialdemokrater, konservativa och liberala. Många av besluten tas genom kompromisser mellan dessa partier. Efter valet kan en situation uppstå där de tre inte längre har egen majoritet tillsammans.

– Då kanske man måste ta in en fjärde partigrupp för att bli beslutmässig, säger Paet. Mest trolig är ECR där bland annat Italiens bröder, Sverigedemokraterna och Sannfinländarna ingår. Då blir det svårare att upprätthålla fronten mot de ryssvänliga.

Paet ser inte bara med oro på parlamentarikerna som företräder ryska intressen. Det finns också en stor stab av assistenter och andra i EU-parlamentet som ingen har koll på.

– Det görs inga säkerhetsprövningar alls av de människor som parlamentarikerna anställer, klagar Paet. Det borde finnas ett samarbete mellan de nationella säkerhetstjänsterna och säkerhetsorganisationen i Bryssel så att man kan varna om personer med fel bakgrund är på väg att få anställning. Säkerhetsarbetet borde fungera på samma sätt som i de nationella parlamenten.

Maximilian Krah, AfD.

”Mörkertal”

Hans uttalande görs mot bakgrunden av att den tyske AfD-parlamentariken Maximilian Krahs assistent nyligen greps misstänkt för att ha spionerat för Kina och möjligen även Ryssland.

– Jag tror att det finns ett stort mörkertal här.

Urmas Paet skulle vilja se en ordentlig undersökning av hur Ryssland och Kina försöker infiltrera EU-parlamentet.

– Jag är väldigt förvånad och oroad över att det inte gjorts långt tidigare.

Han tar den lettiska EU-parlamentarikern Tatjana Zdanoka som exempel. Nyligen avslöjades att hon stått på den ryska säkerhetstjänsten FSB:s lönelista. Hon har nu självmant bestämt att inte ställa upp för omval.

– Hur många fler som hon finns det som avlönas av Ryssland? Hon är uppenbart inte ensam.

Nyligen avslöjades en annan skandal där ett antal EU-parlamentariker låtit sig mutas för att ställa upp i intervjuer för sajten Voice of Europe där de mot betalning spred ryska uppfattningar om bland annat kriget i Ukraina. Voice of Europe visade sig vara en ryskfinansierad påverkansoperation.

”Många är oerfarna politiker”

Paet pekar på att de som får poster i olika kommittéer i EU-parlamentet får ett stort inflytande över de lagar som sedan klubbas.

– Om Ryssland och Kina skulle få ett systematiskt inflytande här är det väldigt farligt. Det är få personer som tar fram lagtexterna och övriga parlamentariker måste lita på dem eftersom alla har sina specialområden.

Han tror parlamentets låga beredskap för rysk och kinesisk påverkan beror på att många EU-länder fortfarande inte insett allvaret med kriget i Ukraina.

– Ryssland har resurser och vilja att vara aktivt på många platser i världen. Nyligen avslöjades att de har 2 000 soldater på plats i Libyen. Det kan påverka migrantströmmarna till Europa. Ryssland har sina fingrar med i en rad kupper i Afrika. De är aktiva i Latinamerika.

På nytt får pannan bekymrade veck.

– Många av de som sitter i EU-parlamentet är oerfarna politiker. För många är det deras första riktiga uppdrag. De är mer lättpåverkade än parlamentariker som tidigare varit ministrar i sina länder.

Paet tittar ännu en gång lite stressad på sitt armbandsur. Han ursäktar sig. Nu är det bråttom. Nästa möte väntar. Bara några veckor av valkampanjen återstår.

Följ ämnen i artikeln