Putins nyårshälsning – nya robotanfall mot Kiev

Publicerad 2023-01-01

Det nya året i Ukraina inleddes med ryska robotattacker.

Flyglarmet ljöd i flera timmar under nyårsafton – och i Kiev inträffade två explosioner.

Från balkonger ropade invånarna ”Ära till Ukraina! Ära till hjältarna!”, enligt Reuters.

Det blev inget gott nytt år för de ukrainska invånarna under gårdagen. Ryssland inledde det nya året med att fortsätta sina bombningar av Ukraina.

Nyhetsbyrån Reuters rapporterar att flyglarmet ljöd i flera timmar under nyårsafton efter nya ryska robot- och drönarattacker mot flera ukrainska städer.

Den ukrainska militären säger i ett uttalande att man skjutit ner 45 iranska Shahed-drönare under nyårsafton. 32 av dem ska ha skjutits ner efter midnatt.

Kiev skakades av explosioner i två av stadens distrikt, enligt borgmästaren Vitalij Klitjko. På Telegram skriver han att ingen ska ha kommit till skada efter attackerna.

”Kallt och fegt attackerade Ryssland Ukraina under de tidiga timmarna av det nya året. Men Putin verkar fortfarande inte förstå att ukrainare är gjorda av stål” skrev Bridget Brink, USA:s ambassadör i Ukraina på Twitter efter attackerna.

Stillbild från Putins nyårstal.

Hyllade ukrainska hjältar

Det blev långt ifrån ett traditionellt firande i huvudstaden. Från och med klockan sju var ett utegångsförbud på plats som en säkerhetsåtgärd. Enligt Reuters reportrar på plats i Ukraina ropade flera personer ”Ära till Ukraina! Ära till hjältarna!” från sina balkonger.

Nyårsfirare på en balkong i Kiev.

Under lördagen pratade Zelenskyj om året som gått i ett nyårstal till nationen.

– Vi kämpar och vi kommer att fortsätta att kämpa, sade han enligt TT.

I det känslosamma talet hyllade han också människorna i Ukraina.

– Jag vill säga till er alla: ukrainare, ni är otroliga. Se vad vad vi har gjort och vad vi gör.

I grannlandet valde även president Vladimir Putin att hålla ett nyårstal som visades på statlig tv.

– Det var ett år av svåra, nödvändiga beslut, säger han enligt AP.

Han skickade även en känga till Ukraina och länderna i Väst och betonade att Ryssland kommer fortsätta sitt krig i landet.

– Väst ljög om fred, men förberedde sig för aggression. I dag erkänner de det öppet. Cyniskt använder de Ukraina och dess folk för att försvaga och splittra Ryssland.

Följ ämnen i artikeln