Ny fiende hotar urbefolkningen på Norra Sentinel

Uppdaterad 2023-11-27 | Publicerad 2023-11-26

Öborna får inte kontaktas.

Sist någon försökte sköts han ihjäl med pil och båge.

Nu hotas urbefolkningen av en ny fiende.

Tidigt på morgonen den 17 november 2018 lämnade amerikanen John Chau, 26, en fiskebåt för att ta sig i land med kajak på Norra Sentinel i Bengaliska viken. Han var iklädd enbart shorts, skrikande något, för öborna, obegripligt samtidigt som han viftade våldsamt med armarna.

Enligt nyhetsbyrån AFP sa han: ”Jag heter John. Jag älskar er och Jesus älskar er. Här får ni lite fisk”.

En sentineles fick syn på honom och försökte varna honom för att komma närmare. Men John Chau gav sig inte. Han tog sig närmare, fortsatte att ropa mer och mer desperat och viftade ännu ivrigare med armarna.

Öbon siktade mot Chaus huvud med sin pil och pilbåge. När Chau fortsatte mot öbon släppte denne iväg pilen.

Den kristne evangelisten John Allen Chau, 26, var övertygad om att hans öde var att omvända befolkningen på ön och rädda den från ”Satan”.

John Allen Chau, 27 dödades med pilbåge.

Öbon på stranden var spanare från en av de sista stammarna i världen som knappt haft någon kontakt med omvärlden.

Gruppen, som uppskattas vara runt 50–400 personer, använder så vitt man vet bara stenåldersverktyg och teknik. Deras försvar av sin ensligt belägna ö i Andamanerna är våldsamt.

Efter att tsunamin 2004 sköt gruppen mot en helikopter som var ute på spaningsuppdrag. Sentineleser har också dödat berusade fiskare som sköljts upp på deras stränder.

Nu kommer filmen om John Chaus liv, ”The Mission”, som är producerad av National Geographic och regisserad av amerikanska dokumentärfilmarna Amanda McBaine och Jesse Moss.

– Paradoxalt nog var John inte dum. Han var mycket intelligent. Han var metodisk. Vi brukar tycka att sådana människor är fanatiska. Men det fanns mycket som var normalt med honom. Trots det dolde han mycket, säger Jesse Moss till The Telegraph.

– John trodde på två saker: den evangelikanska kristenheten, men också kärleken till äventyr, historier som Tintin och Robinson Kruse. Han bestämde sig för att vara en karaktär i en berättelse och betalade det ultimata priset för det.

Urbefolkningen på Norra Sentinel.

Enligt indisk lag råder tillträdesförbud på Norra Sentinel, som bara är knappt 60 kvadratkilometer stor, sedan 1992 för alla utom sentineleserna.

– Det fanns aldrig några isolerade samhällen på de där öarna. Det är den största myten. Den här idén att du kan upptäcka en ”okontaktbar” stam är skitsnack, säger professor Vishvajit Pandya, indisk antropolog som är expert på stamfolk i Andamanerna, till The Telegraph.

Han hänvisar bland annat till brittiska herraväldet på Andaman och Nikobarerna i slutet av 1800-talet då en officer gjorde flera antropologiska expeditioner till ön. Officeren kidnappade både barn och vuxna och visade sedan upp dem som kuriositeter i huvudstaden Port Blair.

Den nya fienden då?

Den industriella världen tränger sig på med överfiske, föroreningar, plastskräp och klimatförändringar med stigande havsnivåer som följd.

– Öar som Andamanerna och Nikobarerna, Maldiverna etcetera måste evakueras. Folk kommer att tvingas migrera därifrån på grund av havsnivåhöjningar, de där platserna kommer att bli obeboeliga, sade huvudförfattaren Anjal Prakash 2019 i sin IPCC-rapport enligt Times of India.

Norra Sentinel