SJ: Tågstopp ser inte ut att hämma jultrafiken

TT

Publicerad 2023-12-16

SJ har stoppat nio X2000-tåg av säkerhetsskäl men hoppas ha dem tillbaka i trafik före jul. Arkivbild.

Akutbesiktning av X2000-tåg har i helgen lett till inställda avgångar mellan storstadsregionerna. SJ tonar dock ner riskerna för jultrafiken.

– Vi hoppas ha löst det här i början på veckan, säger Martina Nord på SJ:s presstjänst.

Nio snabbtåg av modellen X2000 har tagits ur trafik efter att ett tåg på torsdagen drabbades av en hjulskada. De nio tåg som stoppats har samma typ av hjul och ska nu snabbt besiktigas av säkerhetsskäl.

Fyra av tågen, som varit utspridda över landet, togs under natten till en besiktningsplats och övriga är på väg. Under lördagen påverkas trafiken mellan Stockholm, Göteborg och Malmö, samt mellan Stockholm och Karlstad.

Inställda tåg

Ett fåtal avgångar har ställts in mellan Stockholm och Göteborg, men överlag är situationen bättre än befarat, enligt Martina Nord på SJ:s presstjänst.

– Vi har lyckats lösa de allra flesta avgångarna genom att sätta in andra sorters tåg och i vissa fall buss, säger hon.

Drabbade resenärer kan omboka i mån av plats eller avboka och få pengarna tillbaka.

– Efter omständigheterna har vi lyckats lösa väldigt mycket med tanke på att vi med så kort varsel tagit så många tåg ur trafik. Jag hoppas att man har förståelse för att det här är en extra säkerhetsåtgärd.

Julen i fara?

Julhelgen, en av årets största resehelger, är en vecka bort. En viss trafikpåverkan är trolig eftersom tåget som fick hjulskadan inte kommer att vara lagat till jul, men Martina Nord manar till lugn.

– Det finns inget i nuläget som tyder på att det kommer att bli stora förändringar, men däremot är fordonssituationen just den här helgen väldigt ansträngd. Vi hoppas att det ska vara löst nästa vecka, men vi kan inte säga något till hundra procent eftersom vi inte har svaren än.

– Man kommer få klarhet i detta och kunna se hur tågen går i början på nästa vecka.

Följ ämnen i artikeln