Experterna om vulkanutbrottet – kan pågå i över en vecka

Publicerad 2023-12-19

Barriärer har byggts runt den evakuerade fiskebyn och ett kraftverk i närheten av utbrottet.

Formen på lavan blir nu avgörande för konsekvenserna på marken.

– Om lavan är väldigt flytande kan barriärerna vara användbara, om den är klibbig är de inte så användbara, säger vulkanologen Valentin Troll.

Reykjaneshalvön hade förberett sig den senaste månaden inför vulkanutbrottet som startade på måndagen. Lava kastades över hundra meter upp i luften längs en fyra kilometer lång spricka.

Exakt hur utbrottet kommer att utveckla sig är i nuläget oklart.

– De första dagarna är alltid väldigt kaotiska, räddningspersonalen försöker få kontroll på saker och ting och det är inte optimalt läge för forskarna, säger Valentin Troll, vulkanolog och professor vid Uppsala universitet.

Sedan utbrottet på måndagskvällen har kraften i utbrottet minskat under tisdagen, menar professor Troll som har nära kontakt med sina kollegor på Island.

Vulkanutbrottet på Island.

Flytande eller klibbig lava kan bli avgörande

Konsekvenserna av utbrottet kan avgöras av hur lavan rör sig men även i vilken form den kommer. I nuläget ser lavan ut att röra sig norrut, bort från fiskebyn Grindavik.

– Men troligtvis kommer det att flyta söderut också när utbrottet fortsätter, säger professor Troll.

I närheten av utbrottet ligger även kraftverket Svartsengi, vilket lavan inte rört sig mot i nuläget.

– Problemet är flygplatsen Keflavik som huvudsakligen får sin el från kraftverket, säger professor Troll.

Om lavan skulle röra sig mot kraftverket eller Grindavik kan det bli avgörande i vilken form den kommer.

– Om lavan är väldigt flytande kan barriärerna vara användbara, om den är klibbig är de inte så användbara, då kan den svämma över barriären, säger Valentin Troll.

I nuläget ser lavan ut att vara mer åt det flytande hållet enligt professor Troll och den blir då lättare att leda om och styra.

Valentin Troll.

Kan fortsätta i uppåt två veckor

Den senaste månaden har Reykjaneshalvön drabbats av flera stora jordskalv, som kulminerade i utbrottet på måndagen. Björn Lund, seismolog vid Uppsala universitet tror att vi sett de värsta skalven.

– Efter utbrottet brukar skalvaktiviteten avta, de flesta och största skalven har redan skett när jordskorpan började spricka upp. Det är mindre troligt att det skulle bli fler skalv, säger Björn Lund.

Hur länge det pågående utbrottet kommer att pågå är svårt att förutse. Ari Tryggvason, lektor i seismologi vid Uppsala universitet säger att den redan börjat minska i styrka, men kan pågå ett tag till.

– Det är lite svårt. En kollega på Island tror att det är så pass kraftigt att det nog är över på en vecka eller tio dagar och det vill jag hålla med om, säger Ari Tryggvason.

Även professor Valentin Troll har fått liknande uppgifter från Island.

– Men verkligeheten är att vi faktiskt inte vet, säger professor Troll.

Vulkanutbrottet på Island.

Fortsatta skakningar i området

Byn Grindavik hade redan börjat evakueras efter att flera skalv uppmätts i området under den senaste månaden.

– Jag tror man hade fyra skalv över magnitud fem, det är ovanligt stort. Det är fler stora än vad man haft på Reykjaneshalvön, säger Björn Lund.

Samtidigt inträffade även 20 till 30 skalv med magnitud fyra. Då valde man att börja evakueringen. Trots att det inte är troligt med några fler större skalv, kan det fortsätta att vibrera i området enligt Lund.

– Att det bubblar upp lava på utan gör att marken vibrerar ganska karakteristiskt, det gör även att man kan mäta med samma instrument som man mäter jordbävningar för att se intensiteten.

Björn Lund, seismolog vid Geocentrum, Uppsala Universitet.

Följ ämnen i artikeln