Årets nyordslista 2023

Publicerad 2023-12-27

Vad är Barbenheim, gargasnipe och hyschpengar?

Det förklarar Språkrådet i årets upplaga av nyordslistan.

– Hyschpengar har det talats mycket om, jag tycker det fyller en viktig lucka, säger Språktidningens nyordsredaktör Anders Svensson.

Språkrådet har lämnat sin nyordslista för 2023. I listan finns ord som ”Barbenheimer”, ”Ick”, ”Dna-pass” och ”Vild graviditet”.

Årets upplaga är också till stor del präglad av bland annat AI-utvecklingen och innehåller ord som ”prompta” och ”AI-klonad”.

– Generativ AI fick sitt stora allmänna genombrott under 2023. Det ledde bland annat till att prompta, ett ord som använts länge i fackspråk, plötsligt fick en mycket bredare användning om att skriva instruktioner till en AI, säger Anders Svensson, nyordsredaktör på Språktidningen.

Ord plockas direkt från engelskan

Listan innehåller även flera ord som plockats direkt från engelskan.

– De förekommer ju en hel del och det är ju ett ganska tydligt tecken på att engelskan det senaste århundradet varit den dominerande källan till låneord i svenskan, säger Anders Svensson.

Av de 34 orden på listan finns bland annat de engelska orden, nepo baby, situationship och streamingfarm. Att flera av orden plockas direkt från engelskan är inte särskilt förvånande enligt Anders Svensson.

– En majoritet av svenskarna behärskar engelska och det är framförallt mot engelsks språkiga länder som vi sneglar mot, så vi hämtar in olika typer av trender därifrån.

Rättprocesserna mot Trump påverkar listan

I samband med rättsprocesserna mot Donald Trump har ordet hyschpengar börjat användas, pengar som betalas ut för att någon inte ska röja information. Ett ord Anders Svensson menar kan fylla en viktig lucka i språket.

– Det är ett ganska smidigt ord för en företeelse som nog har förekommit eller funnits ganska länge, säger Anders Svensson.

Följ ämnen i artikeln