Magdalena Andersson om Riks-granskningen: Ta ansvar

Publicerad 2023-06-29

ALMEDALEN. Retoriken och tonläget i SD:s kanal Riks kan inspirera människor till våldsdåd.

Det anser Magdalena Andersson som nu uppmanar statsministern att agera:

– Frågan måste ställas till Ulf Kristersson, var går hans gräns? När ska han säga ifrån mot Jimmie Åkesson?

Magdalena Andersson har tagit del av Aftonbladets genomgång av Sverigedemokraternas kanal ”Riks”. I klipp omnämns Socialdemokraterna som ”parasiter”, ”förrädare” och ”termiter”, något hon ser mycket allvarligt på.

– Det är väldigt allvarligt att man sprider budskap med den typen av tonläge. Det är något som Jimmie Åkesson måste stå till svars för. Och inte bara han - Ulf Kristersson väljer att samarbeta med Jimmie Åkesson och ger därmed SD en helt annan legitimitet.

Menar du att det här spiller över på regeringen och Ulf Kristersson?

– Självklart eftersom de genom sitt samarbete legitimerar Sverigedemokraterna och ger dem en extra styrka i den här typen av budskap.

Magdalena Andersson uppmanar Ulf Kristersson att agera om SD:s kanal Riks.

Kan inspirera till våld

Magdalena Andersson anser att retoriken kan vara farlig eftersom den kan trigga människor till våldsdåd. Hon nämner att det är ett år sedan Ing-Marie Wieselgren mördades, ett mord som kan ha varit inspirerat av det höga tonläget som finns i debatten.

– Retoriken kan inspirera människor till olika dåd, säger hon.

Sluta med propagandan

Är du själv en del i att tonen har höjts i debatten, tycker du?

– Jag försöker att alltid uttrycka mig korrekt. När jag kritiserar regeringen försöker jag vara tydlig med vilka specifika frågor eller reformer som jag är kritisk till. Det inkluderar SD:s hot mot journalister kulturutövare och civilsamhället.

Vad är ditt budskap till Jimmie Åkesson och Ulf Kristersson?

– Ta ert ansvar, sluta med den här typen av propaganda. Det gäller direkt Jimmie Åkesson men Ulf Kristersson måste höja rösten och tydligt markera att här går en gräns. Att Ulf Kristersson har gränser.

Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson.

Aftonbladet har sökt Ulf Kristersson (M) och Jimmie Åkesson (SD) för en kommentar.

Oskar Cavalli-Björkman, presschef på Sverigedemokraterna svarar med ett skriftligt uttalande:

”Efter alla år av glåpord och hat som Magdalenas parti öst över Sverigedemokrater så utgör hennes uttalande faktiskt ett ganska skrämmande exempel på total frånvaro av självinsikt. Hon borde skämmas.”