Trots bondeprotester – klimatlag godkänd i EU

Demonstrationerna över Europa hjälpte inte

Uppdaterad 2024-02-28 | Publicerad 2024-02-27

Bönder under demonstrationer i Bryssel där de satte eld på däck utanför Europaparlamentet i protest som klimatlagen som nu godkänts.

EU:s naturrestaureringslag är godkänd – trots bondeprotester och het debatt om maten och klimatet.

Lagen godkändes med knapp marginal av EU-parlamentet.

I tisdagens omröstning sade 329 ledamöter ja och 275 nej, 24 avstod. På ja-sidan stod bland andra de svenska S-ledamöterna.

– Nu har vi ett balanserat förslag. Vi var rädda att det skulle bli för mycket EU-regler. Men flexibiliteten kommer att finnas där så att man i varje enskilt land och varje region kan vara med och styra vilken mark det faktiskt handlar om, säger Heléne Fritzon (S) på en pressträff i Strasbourg till TT.

Godkännandet av lagförslaget om återställning av natur och skydd för våtmarker och grönområden kunde ha gått i stöpet. Konservativa EPP, parlamentets största partigrupp, uppmanade sina ledamöter att rösta nej och partiet fick också med sig många ledamöter från mitten.

– Vi ser helt enkelt för stora frågetecken. Jag är väldigt rädd för vad det här kommer att göra för de gröna näringarna och de intramp som det här kan innebära för äganderätten, säger Emma Wiesner (C) till TT.

Lagen ska formellt godkännas av EU:s ministerråd innan de nya reglerna träder i kraft.