Efter spionballongen – Kina sparkar väderchef

Publicerad 2023-02-05

USA har skjutit ner Kinas misstänkta spionballong.

Kina däremot hävdar att den användes till väderforskning.

Nu får landets väderchef sparken.

Kinesiska statliga medier meddelar att chefen för Kinas nationella vädermyndighet har fått sparken, skriver CNN.

Beskedet kommer efter att USA tidigare under helgen skjutit ner den misstänkta, kinesiska spionballongen.

Kina uppger däremot uppger att ballongen användes för forskning och vetenskapliga och meteorologiska ändamål, och att den drev ur kurs på grund av ”force majeure”.

Att landets väderchef nu sparkas var ett väntat drag, enligt analytiker, som menar att avskedningen styrker Kinas påstående om att ballongen användes till forskning om väderförhållanden.

 PLUS: Arga svaret från Kina: ”USA överreagerar”

Dök upp i veckan

Det var i fredags som Pentagon avslöjade på en presskonferens att man i några dagar hållit koll på en misstänkt kinesisk spionballong.

Enligt försvarsdepartementet hade den då efter avfärd från Kina passerat i närheten av Alaska, fortsatt genom nordvästra Kanada för sedan i onsdags passerat den amerikanska gränsen och hovra över Montana.

På lördagen kom beskedet att ballongen skulle skjutas ner.

Kort efteråt uppgav Joe Biden att han gav ordern redan för flera dagar sedan:

– I onsdags när jag briefades om ballongen beordrade jag Pentagon att skjuta ner den så snart som möjligt. De bestämde att det bästa vara att göra det när den gått ut över havet. De sköt ner den framgångsrikt och jag vill hylla våra flygare som gjorde det, sa han.

Kinas svar till USA

Kinas utrikesdepartement har efter det reagerat kraftfullt på nerskjutningen av ballongen.

I ett skriftligt uttalande som publicerades under natten mot söndagen, svensk tid, står det att Kina uttrycker ”starkt missnöje och protesterar mot att USA använde våld mot civila luftfarkoster”.

I  uttalandet skriver kinesiska UD också att USA genom nerskjutningen ”tydligt överreagerar och allvarligt bryter mot internationell praxis”:

”Kina kommer resolut att slå vakt om de inblandade företagens legitima rättigheter och intressen och reserverar sig rätten till fler nödvändiga reaktioner.”

Följ ämnen i artikeln