Hälften av de bortförda barnen kommer inte hem

Billström: ”Väldigt allvarligt”

Uppdaterad 2024-01-10 | Publicerad 2024-01-09

I decennier har det kommit varningssignaler och larm om barn som skickas på uppfostringsresor.

Problemet har varit känt för myndigheter och politiker – men trots det fortsätter barn att skickas utomlands.

Och bara hälften av dem kommer hem igen.

Varje år förs svenska barn ut ur landet på så kallade uppfostringsresor. Förra året skickades tolv personer och bara fem av dem kom tillbaka till Sverige. Det visar siffror från Utrikesdepartementet som Aftonbladet har tagit del av.

Trots återkommande larm och varningssignaler fortsätter barn att skickas utomlands.

Det var inte förrän 2018 som Utrikesdepartementet började sammanställa statistik över ärenden gällande familjerelaterat tvång där uppfostringsresor ingår.

De senaste fem åren har 87 personer skickats på uppfostringsresa och 46 av dem, drygt hälften, har kommit tillbaka. Vad som har hänt med resterande personer har UD ingen information om.

70 procent av fallen handlar om pojkar eller män. De länder som sticker ut med flest antal fall är Somalia och Kenya. De flesta som skickas är i åldern 15-20 år, enligt UD.

Varnades för 20 år sedan

Fenomenet med uppfostringsresor är ingenting nytt och lyftes på politisk nivå redan för 20 år sedan.

Även Socialstyrelsen fick 2004 i uppdrag att titta på frågan.

UD skriver i ett mejl att ärenden är komplexa och känsliga. Möjligheten att hjälpa till i enskilda fall är begränsad. Det beror bland annat på förutsättningarna och lagstiftningen i landet som personen befinner sig i.

”Givet känsligheten i ärendena kan vi inte gå närmare in på detaljer kring hur vi arbetar med dessa ärenden. Ytterst handlar detta om omsorg för de enskilda. Men generellt kan man säga att en del av arbetet handlar om att försöka upprätta direktkontakt med personen, förutsatt att säker kontaktväg finns.”

”Jag tycker det är allvarligt att barn i utlandet, som ursprungligen föddes och växte upp i Sverige har tvingats lämna vårt land mot sin egen vilja”, säger utrikesminister Tobias Billström.

”Tar deras känslor på stort allvar”

Men trots detta blir alltså många kvar utomlands. Någonting som regeringen ser allvarligt på.

– Precis som alla som hör den här typen av historier så grips man naturligtvis av vanmakt, man känner att det här är någonting väldigt allvarligt att barn faktiskt kan hamna i en situation där de helt skiljs ifrån sin familj. Men ofta på familjens initiativ, säger utrikesministern Tobias Billström (M).

Frågan om uppfostringsresorna har varit känd i många år, men ändå fortsätter barnen att skickas utomlands. Hur ser du på det?

– UD har bara ansvar för den delen av problematiken när barnen väl har lämnat Sverige. Men det viktiga för mig som utrikesminister är att peka på vad vi nu förbereder i regeringskansliet, säger Tobias Billström.

Enligt Billström jobbar regeringen nu med frågan på olika sätt. Bland annat kommer ett nytt lagförslag som ligger på socialdepartementet. Mer konkret handlar det om att utvidga utreseförbudet.

Aftonbladet har pratat med flera svenska barn som har förts utomlands. De har uttryckt en besvikelse över att Sverige inte gör tillräckligt för att de ska komma tillbaka. Vad tänker du kring det?

– Jag tar naturligtvis deras känslor på stort allvar och jag tycker det är allvarligt att barn i utlandet, som ursprungligen föddes och växte upp i Sverige har tvingats lämna vårt land mot sin egen vilja för att skickas på indoktrinering i andra länder, säger han och fortsätter:

– Det enda sättet att komma till rätta med det där långsiktigt är att hantera frågan lagstiftningsvägen. Sedan kan vi från UD:s sida ha intensiva kontakter med andra länder. Men det är problematiskt när barnen väl har lämnat Sverige är det inte alltid stater är samarbetsvilliga eller att familj och släkt i Sverige är samarbetsvilliga.

Bara hälften av barnen kommer hem, är det tillräckligt bra?

– Jag skulle säga att det stora problemet är att barn överhuvudtaget lämnar Sverige mot sin egen vilja, sen är frågan var man ska lägga ribban.