Socialdemokraternas nya krav: Skolpengen ska stanna i kommunen

Publicerad 2023-06-14

Magdalena Andersson(S).

Socialdemokraterna går fram med nya krav på skolområdet i ett försök att stoppa vinstuttagen ur skolverksamheter.

– Barnen ska inte behöva betala för riskkapitalisternas vinstjakt, säger Magdalena Andersson.

Socialdemokraterna kräver att riksdagens utbildningsutskott sammankallas för ett extramöte för att diskutera partiets två nya förslag: att friskolor ska ha som krav på sig att öppet redovisa intäkter, kostnader och förflyttningar av medel samt att man utreder ett förbud mot att flytta skolpengen från kommuner där man fått den.

Det senare ska förhindra att pengar försvinner från verksamheter i en kommun för att istället läggas på annat. Tanken är att pengarna ska stanna i den kommun som betalt ut skolpengen.

– Sverige är unikt. På ett dåligt sätt, säger Magdalena Andersson.

– Samtidigt som vi ser skolnedskärningar runt om i hela landet så hör vi om skolkoncerner som gått med flera miljarder i vinst genom åren.

Att jaga skolornas vinster är en gammal käpphäst för Socialdemokraterna. Än så länge har partiet dock inte lyckats, trots åtta år i regering mellan 2014 och 2022 – när stödet för att förbjuda vinstuttag ur skolorna ökat.

Utöver de nya kraven på regeringen står S också fast vid sitt tidigare krav om att finansminister Elisabeth Svantesson (M) måste komma med besked till kommunerna innan midsommar om de kommer att få tillskott för nästa år, så att de ska kunna planera för skolverksamheten.

Magdalena Andersson påtalar regeringen och Sverigedemokraternas val att tillåta höjningen av brytpunkten för statlig inkomstskatt, en åtgärd som innebär 13 miljarder kronor mindre i möjliga skatteintäkter.

– Den ekonomiska politiken från regeringen bygger på aktiva val. Det här är ett val som SD-regeringen har gjort. Man har valt att sänka skatten för höginkomsttagare istället för att satsa på skolan, säger Magdalena Andersson.

Men fokus nu riktas alltså återigen mot vinstuttagen i skolsektorn.

– Barnen ska inte behöva betala för riskkapitalisternas vinstjakt, säger Magdalena Andersson.