Gudrun Schyman slutar som partiledare

Uppdaterad 2018-10-29 | Publicerad 2018-10-28

Gudrun Schyman kliver av från partiledarposten för Feministisk initiativ, berättar hon i en intervju med DN.

Hon kommer dock att stanna kvar i partiet.

Feministiskt initiativ fick 0,45 procent av rösterna i årets riksdagsval och för Dagens Nyheter berättar Gudrun Schyman att hon inte kommer att ställa upp för omval under nästa kongress.

Gudrun Schyman är en central figur för partiet. Men i intervjun med DN säger hon att hon trots det tror att Fi kommer att klara sig bra utan henne.

– Jag försvinner ju inte. Men jag har ofta förväntats vara med, till exempel av medierna: ”kommer Gudrun?” Då kommer de. Det har nog inte alltid varit helt lätt för andra att ta plats, i skuggan av mig, säger hon till DN.

Gudrun Schyman har haft partiledarposten i elva år.

Gudrun Schyman kommer att stanna kvar i partiet och kommer leda ”Fi Akademi”, en politikerskola som är på väg att startas upp, skriver DN.

– Min första tanke efter valet var att jag nog inte kunde gå nu, när alla deppade, och att det skulle verka som att jag lämnade ett sjunkande skepp. Men så är det ju inte. För även om vi gjorde ett sämre valresultat än vi hade hoppats är partiet mer stabilt än vi har varit tidigare. Vi hade listor i ett sextiotal kommuner, och över hundra lokala grupper, säger Gudrun Schyman till DN.