Irakutvisningar panikstoppas

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-11-16

Ny information från Europadomstolen

Tidigt i morse skulle 30 irakier utvisas ur Sverige.

Men sent i går kväll avbröts utvisningarna.

– Nu får vi avvakta och se. Bollen ligger i Europadomstolens händer, säger Johan Rahm, presschef på Migrationsverket till Aftonbladet.

Tidigt i morse skulle 30 personer utvisas till Irak. Men i går kväll kom nya bud. De asylsökande irakierna får stanna kvar i Sverige ett tag till.

Fått besked om stopp

Det är nya besked från Europadomstolen som gör att Migrationsverket lägger utvisningarna på is.

– Vi har fått in ganska många begäranden från Europadomstolen om att stoppa enskilda ärenden. Ungefär 150 stycken har kommit in under kvällen, säger Johan Rahm, presschef på Migrationsverket till Aftonbladet.

Av de 30 personer som skulle utvisas har Migrationsverket fått besked om att stoppa 20 utvisningar. De övriga 10 får även de kvarstanna i Sverige i väntan på Europadomstolens bedömning.

– Det är en försiktighetsåtgärd för att vara säkra på att ingen som har skrivit till Europadomstolen ska åka med planet utan att de har hunnit titta på deras ansökningar, säger Johan Rahm.

Nu avvaktar man

Av de tvångsutvisningar som nu stoppas har vissa skjutits upp till 24 november, och några till 8 december. Flera ärenden är också helt enkelt stoppade tills vidare.

– Nu måste vi avvakta och se. Bollen i Europadomstolens händer. De kommer säkert att analysera den infromationen då fått.

De som till nyligen trodde att de på tidig onsdagsmorgon skulle tvingas lämna landet hamnar nu åter i Migrationsverkets mottagningssystem.

– De här personerna släpps ur förvar. Om de inte har någonstans att bo så ordnar vi lägenhet till dom, och om de har någonstans att bo så kan de ju bo där. Allt sådant tar vi hand om, säger Johan Rahm.

Tidigare under tisdagen var reaktionerna starka mot beslutet att skicka tillbaka irakier från Sverige.

– Det är ett brott mot Europakonventionen. Det som pågår mot de kristna i Irak är en etnisk rensning, det är vad de skickas tillbaka till, sa Cecilia Wikström som sitter i rättsliga utskottet i Europaparlamentet.

– Här trotsar vi en hel domstol och jag kan för mitt liv inte förstå varför. De flesta länder i Europa följer Europadomstolens uppmaning men inte Sverige.

Försvaras av minister

Migrationsverket beslut att genomföra utvisningarna trots Europadomstolens uppmaningar fick tidigare stark kritik, men försvarades av migrationsminister Tobias Billström (M).

– Att övergå från individuella prövningar till kollektiva prövningar skulle kunna resultera i att samtliga personer i en grupp får avslag eller bifall. Och frågan är hur rättssäkert det skulle vara, säger han till TT.

– Sverige har aldrig agerat i strid med Europadomstolens domar, fortsätter han.