”Männen med borderline är de farligaste”

Uppdaterad 2015-02-26 | Publicerad 2010-08-09

Henrik Belfrage.

Lotta lever i ett mardrömsscenario, bekräftar Henrik Belfrage, professor i kriminologi och forskningschef vid Rättspsykiatriska regionkliniken i Sundsvall.

Lottas ex-man är en medelålders man med diagnosen borderline. Han är störd, men inte allvarligt sjuk i lagens mening. Just männen med borderline är de farligaste. De är känslomässiga, intensiva, dramatiska och mycket uthålliga i sin fixering vid en kvinna.

Han skiljer sig på så vis från en psykopat, som inte har någon känslomässig uthållighet.

Det finns en liten chans att förändra en ­person med borderline, att bygga upp en insikt om att man inte kan äga en människa.

Men behandling i fängelset är frivillig. De flesta säger nej, och borderline-männen lämnas i fred med sina intensivt känslomässiga engagemang för den kvinna de vill åter­erövra, och är kapabla att döda.

Henrik Belfrage anser att en riskbedömning måste göras av en sådan man som försökt döda. Han känner till exempel där polis, socialtjänst och kriminalvård gått samman för att aktivt skydda kvinnan efter frisläppandet.

– Jag skulle önska att polisen var mer offensiv, med tanke på kvinnornas utsatthet, säger Henrik Belfrage. Även om det är en gråzon skulle de söka upp gärningsmännen, med budskapet ”vi har ögonen på dig”.

Läs Aftonbladets alla
reportage:

Följ ämnen i artikeln