”Samhället svek henne”

Uppdaterad 2019-06-24 | Publicerad 2010-12-21

Benitas svårt sjuka mamma fick rätt mot F-kassan – efter sin död

Sörjer Benita Uusitalos mamma Christina var svårt sjuk. Hon vägde bara 36 kilo och tvingades ta stöd av en rollator. Trots det nekade Försäkringskassan henne sjukpenning. I januari förra året dog Christina. ”Min mamma ville inte ligga någon till last. Hon ville verkligen komma tillbaka till jobbet, men hon var för sjuk”, säger Benita.

Christina Reyes vägde bara 36 kilo och tvingades ha rollator för att kunna gå.

Trots det nekades hon sjukpenning av Försäkringskassan.

I september fick hon rätt i domstol, men då hade sjukdomen redan tagit hennes liv.

Det är tidningen Kommunalarbetaren som avslöjar fallet med undersköterskan Christina Reyes, vars sjukpenning drogs tillbaka i februari 2009.

Vid den tidpunkten var hon svårt undernärd och vägde bara 36 kilo. Om hon skulle förflytta sig var hon tvungen att ta stöd av rollatorn. Dessutom plågades hon av svår värk efter att en axel krossats i samband med en olycka.

”Var inte arbetsför”

Försäkringskassan tillsatte en specialistgrupp för att utreda hennes ärende. Den bestod av läkare, sjukgymnast, arbetsterapeut, psykolog och socionom. De var eniga i sitt utlåtande att Christina inte var arbetsför.

Men Försäkringskassans handläggare lyssnade inte. De friskförklarade Christina och stoppade utbetalningarna av sjukpenningen.

Christina hade ingen chans att gå tillbaka till jobbet inom äldrevården och blev uppsagd.

– Det blev droppen som gjorde att hennes livsgnista försvann, säger dottern Benita Uusitalo.

– Min mamma ville inte ligga någon till last. Hon ville verkligen komma tillbaka till jobbet, men hon var för sjuk.

Den 11 januari förra året hittades Christina död i sin lägenhet. Hon hade själv ringt till ambulansen, men den hann aldrig fram.

Fick 22 000 kronor

– Mamma ville ha hjälp men samhället svek henne, säger dottern.

Christinas ärende gick vidare till förvaltningsrätten i Stockholm. Där fick hon till slut rätt och i september kom ett grönt kuvert från Försäkringskassan. Det innehöll 22 000 kronor som nu tillföll dödsboet.

– Pengarna betyder ingenting, men jag vill att alla ska få läsa om mammas kamp och att Sverige är djupt orättvist, säger Benita.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln