Annika Östberg som sommarpratare upprör

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-06-09

Nyheten om att Annika Östberg sommarpratar den 8 augusti har rört upp känslor i Sverige.

"En person med en intressant livshistoria", menar Sverige Radio.

"Hon är dömd för dubbelmord – förtjänar hon att sommarprata?" frågar sig lyssnare, ledarskribenter och bloggare.

När årets sommarvärdar presenterades igår var Annika Östberg det namn som stack ut mest bland musiker, ishockeyproffs, programledare och konstnärer.

Efter 28 år i amerikansk fängelse, där hon dömdes för delaktighet i mordet på en polis och en restaurangägare 1981, överfördes hon nyligen till Sverige. Nu bor hon på ett rehabiliteringscentrum utanför Södertälje, och kommer troligen att friges under nästa år.

– Att vara sommarvärd känns så svenskt. Det är jätteviktigt för mig att knyta ihop mina rötter och känna att jag tillhör det här landet, sa hon igår till Aftonbladet.

”Deltog i mordet på två människor”

Men sedan det blev känt att hon ska sommarprata den 8 augusti har telefonerna gått varma på Sveriges radio. Också i tidningar och kommentarsfält har valet fått kritik. "Det enda hon gjort för att komma dit är, trots allt, att delta i mordet på två människor", skrev Svenska Dagbladets ledarskribent Sanna Rayman i dagens tidning.

Ytterligare en av de som upprördes var författaren Roland Poirer Martinsson, chef för Timbro Medieinstitut. I morse debatterade han mot Sveriges radios Cilla Benkö i P1-morgon.

– Jag kände ett direkt starkt obehag när jag hörde det. Det är att visa total brist på respekt för brottets grad, och ännu värre: för brottsoffren. Dels de efterlevande till människorna som Annika Östberg mördade, och dels alla de som råkat ut för sådana här brott, som lever i Sverige nu och saknar sina nära och kära. Att se hur att vara en mördare belönas med kändisskap, sa Roland Poirer Martinsson.

”Unik historia att berätta”

Sveriges radios vice vd Cilla Benkö replikerade med argumentet att få bli sommarpratare inte handlar om ett hedersuppdrag, utan om rent allmänintresse och att produktionen görs under noga kontrollerade former med erfarna publicister.

– Hon har en unik och intressant historia att berätta. Hur många har suttit så många år i amerikanskt fängelse och kan berätta om det? Hon har varit med om något otvivelaktigt hemskt, som inte går att försvara, men jag tror att många genom att lyssna på henne kan lära ett och annat, sa hon.

Under dagen fortsatte samtal och mejl att strömma in till Sveriges radio, med både negativa och positiva reaktioner.