Jag vill dö som ett original

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-08-28

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

I ärlighetens namn, varför är alla så rädda för sanningen?

Människor går runt i sina egna små världar och allt som händer utanför dem är ”livsfarligt”. Man sätter på sig skygglappar för att upprätthålla någon sjuk normalitet. När jag skrev min bok ”Ego Girl” ville jag vara ärlig. När jag skriver mina krönikor vill jag berätta sanningen. Jag skrev min bok när jag ännu inte hade blivit påverkad av hur vårt samhälle är uppbyggt och vad gemene man skulle kunna acceptera att jag skrev. Men efter att ha flyttat hem och bott i detta land i fyra år nu, så höll jag på att bli rejält insyltad jag med.

Sverige är landet där man inte ens får yttra sin politiska åsikt på släktmiddagen utan att svärmor ska kvida: ”Snälla, prata nu inte politik då blir ni bara ovänner.”

Jag kan bli väldigt ledsen på mig själv, när jag utifrån vad samhället säger börjar censurera mig själv på olika sätt i mitt liv för att passa in. Och framförallt för att bli älskad. Det är inte alltid lätt att gå sin egen väg när vi får så mycket feedback på vad vi gör.

Den engelske skalden Edward Young sa redan 1759 att vi föds som original och dör som kopior. ”Born Originals, how comes it to pass that we die Copies?”

Det är så sorgligt – tänk att i hela livet bara ha anpassat sig och när man ligger på dödsbädden upptäcker man att man inte är värd mer än en plastig kopieväska från Thailand.

– Du är för ärlig, har jag hört människor säga till mig.

Hur kan man vara för ärlig? Jag tycker att det är vackert att vara ärlig, att vi har makten att våga vara oss själva och att lära oss att säga emot och att kanske inte alltid passa in.

För ett tag sedan blev jag så trött på den svenska ”följa john-grejen” att jag spydde. Jag har

istället börjat göra det till en grej att vara jävligt rak och ärlig mot mig själv, mina vänner och min familj. Om jag får en idé som jag tycker är grym så kör jag på den.

Det är så fort man börjar rådfråga vänner och vrida på saker fram och tillbaka som det inte blir någonting gjort. Detta beteende skrämmer de flesta men till och med Karin Boye sa på sin tid att det inte var ofrånkomligt.

Jag har bestämt mig – jag vill dö som ett original.

Gärna inlindad i Gucci!

Carolina Gynning

Följ ämnen i artikeln