För hög halt av farligt ämne i rökt mat

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-11-12

PAH kan vara kromosomskadande och cancerframkallande

Var tredje rökt köttprodukt och var femte rökt fiskprodukt överskrider Livsmedelsverkets gränsvärden för polycykliska aromatiska kolväten (PAH).

BÖCKLING, RÖKT SKINKA OCH RÖKT LAX Här är några av svenskarnas mest älskade läckerheter som kan stoppas av EU. Anledningen är att den rökta maten innehåller PAH - ett cancerframkallande gift.

– Hälsorisken för den enskilde konsumenten är mycket låg men vi vill ändå att rökerierna ser över sina processer för att sänka PAH-halterna”, säger statsinspektör Gitte A Eskhult vid Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

PAH, polycykliska aromatiska kolväten, är en grupp ämnen som bildas vid upphettning. I studier på försöksdjur har PAH visat sig vara kromosomskadande och cancerframkallande. Därför bör exponeringen vara ”så låg som det är praktiskt möjligt”, menar Livsmedelsverket.

Men av 27 prov på rökt fisk som Livsmedelsverket analyserade översteg fem gränsvärdet. Bland de rökta köttprodukterna överskred 9 av totalt 30 prov gränsvärdet.

Företagen har ansvaret

Hur stor hälsorisken är beror också på hur ofta man äter en viss produkt. Ju mer rökt mat man äter, desto högre blir risken.

I Livsmedelsverkets undersökning var samtliga produkter med för höga PAH-halter rökta med en direkt rökmetod. Det betyder att livsmedlet röks direkt ovanför rökhärden.

Avsikten med kontrollen är att rökerierna ska arbeta för att ändra rökningsprocessen och sänka PAH-halterna.

– Det är företagen som har det primära ansvaret för att deras produkter inte överskrider det fastställda gränsvärdet, säger Gitte A Eskhult.

Tidigare trodde man att människan främst fick i sig det cancerframkallande ämnet PAH genom nedfall och förbränning men 2003 konstaterade EU:s vetenskapliga kommitté att vi får i oss minst tio gånger mer PAH via maten. I Europa orsakar giftet 30 dödsfall i cancer per en miljon människor varje år, har SvD tidigare rapporterat.