Rattfylla avslöjade stor vapenhärva

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-07

Polisen hittade tusentals patroner och en film där de två männen sköt med tunga automatvapen

Den 32-årige mannen stoppades för en misstänkt rattfylla i Helsingborg.

Men i den efterföljande husrannsakan hittade polisen något betydligt mer intressant: En film där två män skjuter och poserar med livsfarliga militära vapen.

I dag inleds rättegången mot de båda männen.

Det började som ett rutinärende när polisen stannade en misstänkt rattfylla på Fältarpsvägen i Helsingborg förra året. Men efter polisen hittat knark i bilen gjordes en husrannsakan i 32-åringens bostad och det var då härvan började rullas upp.

I bostaden fann polisen förutom tusentals skarpa patroner även ett ombyggt hagelgevär och en film där 32-åringen tillsammans med den medåtalade 31-åringen skjuter ute i naturen med grova vapen.

– Av filmen kunde vi så småningom luska oss fram till att de varit i Blekinge, säger polisens utredare till Helsingborgs Dagblad.

Genuint vapenintresse

Filmen tros ha spelats in i september förra året på en Skärgårdsö som den 31-årige kamraten har kopplingar till. Båda männen har nu åtalats i Helsingborgs tingsrätt, misstänkta för vapenbrott.

Enligt 32-åringens försvarare ska 32-åringen ha varit lokal mästare i skytte och tagit jägarexamen vid 16-årsålder. Båda erkänner vapenbrottet men förklarar innehavet med att de båda har ett genuint vapenintresse, rapporterar Kvälllsposten.

Ett 20-tal vapen

Sedan filminspelningen har 31-åringen också gripits med två kalasjnikovgevär och handgranater i sin bil.

Sammanlagt figurerar nio automatvapen, två k-pistar, tre gevär, tio pistoler och fem handgranater i utredningen, enligt Helsingborgs Dagblad.

Även 31-åringens far är åtalad för vapenbrott efter att polisen hittat fyra revolvrar hemma hos honom.

I dag startar rättegången i Helsingborgs tingsrätt.

ANNONS