Domare do-anmäler handbollsförbundet

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-24

Domarbasen: Vi är inte homofober – Det finns inte i vår sinnevärld

Öppet homosexuelle handbollsdomaren Peter Mattias Jansson får inte fortsätta som elitdomare.

Nu kräver han Svenska Handbollsförbundet på 1,5 miljoner kronor.

– Jag har blivit utsatt för en homofob domarkommitté. Jag vill att det ska bli höga skadestånd men mitt enda mål är att bli återinsatt som elitdommare, säger han till Aftonbladet.

Elitdomaren i handboll Peter Mattias Jansson har inte blivit nominerad som elitdomare nästa år. Orsaken enligt Handbollsförbundets domarkommitté är att Peter Mattias Jansson skrivit blogginlägg som olämpliga för domare.

– Man har rätt att blogga. Men som elitdomare kan du inte skriva subjektiva värderingar i domarskap, om publik, tränare och kolleger, säger Kjell Eliasson ordförande i domarkommitten.

Kräver 1,5 miljoner

Peter Mattias Jonsson anser att hans bloggande inte är ett giltigt skäl till att han inte längre ska få döma på elitnivå. Istället anser han att han tvingats bort från domarutövandet på grund av sin sexuella läggning.

I en anmälan till diskrimineringsombudsmannen skriver han:

”Svenska handbollförbundet har idag den 6 april diskriminerat undertecknad på grund av sin sexuella läggning”

– Sportsliga skäl finns inte, säger han till Aftonbladet.

Nu kräver han Handbollsförbundet på drygt 1,5 miljoner kronor.

100 000 för sveda och verk, 150 000 kronor för särbehandling och 1 300 000 för utebliven inkomst som han skulle ha tjänat under resten av sin domarkarriär.

Ni är anmälda till diskrimineringsombudsmannen. Hur ställer ni er till anklagelserna?

– Jag vet inte ens om man ska behöva kommentera det. Hade den här komittén lidit av homofobi hade vi inte nominerat honom från början. Vi är inte homofober. Det finns inte i vår sinnevärld, säger Kjell Eliasson.

Den förklaringen köper inte Peter Mattias Jansson.

– Min åsikt är att jag inte har blivit nominerad på grund av att jag är en ”pain in the ass”. Att jag har framfört min kritik till domarkommittén i mina personliga möten med dem. Men grunden har med min sexuella läggning att göra.