Victoria och Daniel renoverar Haga

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2009-12-16

Slottet görs om totalt för 40 miljoner

Omodernt Slottet Haga får en total makeover innan Vickan och Daniel packar flyttkartongerna. 40,4 miljoner kommer kalaset att kosta.

Victorias och Daniels nya villa får en extreme home makeover.

För 40,4 miljoner kronor ska Haga slott bli en kunglig drömbostad – och välbevakat fort.

– Byggnaden är som 15 villor, säger fastighetschefen Anders Ahlberg.

Paret flyttar in efter bröllopet.

Daniel och Victoria behöver inte oroa sig för att deras första gemensamma hem ska bli trångbott. Efter bröllopet kan paret flytta in i ett 1 550 kvadratmeter stort lyxrenoverat slott.

Statens fastighetsverk är redan i full gång med att bygga om Hagasessornas gamla hem. Fram till i september användes Haga som regeringens konferensanläggning, nu ska slottet förvandlas till en familjebostad.

Bygger barnrum

Själva ombyggnaden kommer att gå på 7,6 miljoner kronor. För det får Daniel och Victoria bland annat nytt kök, tvättstuga och badrum. Några av de rum som redan finns kommer att göras om till sovrum och barnrum.

Ytterligare 16,7 miljoner läggs på underhåll.

– Nu när vi byter hyresgäster passar vi på att byta ut vatten- och avloppsstammar och elledningar, vi ser över värmeanläggningar och ventilationer. Sedan uppfyller byggnaden inte dagens brandskyddskrav, det ska åtgärdas bland annat genom att dörrar byts ut, säger Anders Ahlberg på Statens fastighetsverk.

Blandar gammalt och nytt

16,1 miljoner kronor läggs på säkerhet.

– Man sätter bland annat upp staket och larmanordningar, säger Patrik Peter på Säpo.

Daniel och Victoria har varit ute och tittat på slottet flera gånger. De har varit med och diskuterat planlösning och valt färger och tapeter. Inredningen blir troligtvis en blandning av kungafamiljens gamla möbler och en del nytt.

För några månader sedan fick kronprinsessan ett vitt Carl Malmstenbord som hon tänker ställa i ett av rummen. Och under hösten har Victoria och Daniel tittat på inredningsprylar, bland annat i favoritbutiken Svenskt tenn.