”Man måste vara smart”

Uppdaterad 2011-06-20 | Publicerad 2011-06-19

Ceesays nya lön – en succé: Vet aldrig hur lång karriären blir

TÄNKER FRAMÅT Kebba Ceesay är en av de unga som tjänade allra mest under 2010 och en stor del av förmögenheten lägger han undan. ”Man vet aldrig hur lång en fotbollskarriär blir.”

Allsvenska fotbollsspelaren Kebba Ceesay drog in nästan 1,4 miljoner kronor förra året.

Han är en av de unga under 30 år som tjänade allra mest 2010.

– Jag fick ett nytt och bättre kontrakt förra året, säger Ceesay.

Kebba Ceesay, 23, föddes i Gambia och flyttade till Sverige i tonåren. Han började spela med IK Brage, men är sedan 2007 högerback i Djurgården och bor i Solna. Han är nöjd med sin lön, men säger:

– Det är surt att så mycket dras i skatt, 58 procent försvann. Men jämfört med andra länder är det bra att min son får gratis skolmat och gratis skolutbildning.

Målet är utlandsproffs

Ceesay sparar en stor del av de intjänade pengarna.

– En fotbollskarriär vet man aldrig hur lång den blir, man kan bli skadad. Så man måste vara smart, säger han.

Kebba Ceesays mål är att bli proffs i utlandet:

– Allsvenskan har en bra nivå, men kvaliteten är högre i andra ligor i Europa. Så ambitionen är att ta steget utomlands och testa sina vingar.

”Gör det för sitt land”

Han har redan erfarenhet från utländsk fotboll. Två gånger har Ceesay spelat för Gambias a-landslag. Därmed kan han aldrig bli aktuell för det svenska fotbollslandslaget.

– Gambia har varit efter mig sedan jag kom till Djurgården 2007. Så jag tänkte att ”ska Gambia komma med i mästerskapen måste man ställa upp för sitt land”. Därför bestämde jag mig för att spela för dem. Nu håller vi på att kvala till Afrikanska mästerskapet, berättar Kebba.

Men några stora pengar väntar inte för den som är gambiansk landslagsspelare:

– Man gör det mest för sitt land. Men om man gör en bra turnering kan man få mark, i stället för pengar, så att man kan bygga ett hus.