Tommys barn med under rättegången

Publicerad 2011-06-20

GÄVLE/STOCKHOLM. Tre 20-åringar misstänks ha misshandlat läraren Tommy Johansson, 54, i Hofors till döds – samtidigt som de filmade mordet.

När rättegången i dag inleddes menade en av de åtalade att han och den 20-åriga kvinnan försökt lugna den mordåtalade 20-åringen och velat ringa ambulans.

– Men han sa att det inte var någon fara. Att han skulle överleva.

Tommys två barn och ett 30-tal andra åhörare var på plats i Gävle tingsrätt under den första av fyra planerade rättegångsdagar.

Nekar

Den 20-åring, som stått för det mesta våldet, har åtalats för mord. Han förnekar mord men erkänner grov misshandel. Kvinnan åtalades för mord alternativt dråp. Även hon förnekar brott på de punkter hon åtalas. Hon erkänner grov misshandel – två sparkar på den liggande Tommy – och grov stöld.

Den tredje 20-åringen förnekar ansvar för medhjälp till mord, men medger att han följt med upp till lägenheten.

Enligt de åtalade andades offret fortfarande när de tre lämnade lägenheten efter misshandeln.

– Jag minns att jag och Y (kvinnan) pratade om vi skulle ringa ambulans men då sa X (den mordåtalade 20-åringen) att han klarar sig. Och jag tänkte att han har varit med om sånt här mer än jag har varit, sa den 20-årige man som misstänks för medhjälp till mord alternativt skyddande av brottsling när han förhördes.

Tommys dotter berättade gråtandes i ett målsägandeförhör på förmiddagen om hur hon hittade sin pappa död på golvet i lägenheten.

– Jag öppnade dörren. Den var stängd men olåst. 

– Det första jag såg var pappa, sa hon.

Dna på kniv

När åklagaren visar bilder på hur det såg ut i Tommys lägenhet när polisen kom till platsen efter dådet tittade de åtalade ner i borden framför sig. Ingen av dem såg upp på bilderna på storbildskärmarna.

Åklagaren åberopade både teknisk bevisning och muntliga förhör. Bland annat ljudet från filmen som spelades in under mordet.

Hos kvinnan hittades också en kniv med spår av Tommys dna.

"Här får du 80 kilo på huvudet"

20-åringen som står åtalad för medhjälp till mord alternativt skyddande av brottsling förhörs först av de tre åtalade.

Sakta och med tyst röst berättade han om kvällen då Tommy mördades. Han vittnade om att den mordåtalade 20-åringen varit den drivande och säger att han bland annat hoppade jämfota på Tommys huvud.

– Han sa, här får du 80 kilo på huvudet.

20-åringen säger att han dagen efter misshandeln, på söndagseftermiddagen, fick höra att Tommy var död.

– Jag blev chockad, säger han.

Rättegången fortsätter i morgon.