Erik: Det brast och alla sprang

Publicerad 2011-08-19

Festivalen Pukkelpop i Belgien slutade i tragedi.

Svenske Erik Barkfors, 22, var på plats när ovädret slog till.

– Jag har aldrig varit med om dess like, säger han.

Fem omkom Erik Barkfors och hans vänner befann sig på musikfestivalen när väderkaoset drog in.

Kraftig storm orsakade kaos på festivalen Pukkelpop i Belgien i går. Fem personer dog och 71 skadades i flera olyckor till följd av ovädret.

Skulle avsluta semestern

Erik Barkfors från Eslöv var på plats tillsammans med svenska kompisarna Harald Dyrting, 21, och Nathalie Dottax, 27, båda från Skövde.

De reste till Holland för ett par veckor sedan för att hälsa på en vän. Tillsammans åkte gänget till Belgien i onsdags för att gå på festivalen.

– Vi skulle avsluta semestern med Pukkelpop. Vi såg fram emot många av de elektroniska artisterna, säger Erik Barkfors.

Men på torsdagskvällen förändrades allt.

– Fram till det vände var det supersoligt, det var den finaste dagen på hela semestern. När det började regna lite tyckte folk mest att det var skönt att svalka sig, säger Erik Barkfors.

"Folk bara sprang"

Men vädret blev allt häftigare.

Erik Barkfors och hans kompisar stod i ett tält utan väggar med flera hundra andra personer. När regnet och blåsten blev intensivare sökte många skydd.

– Vi stod packade som sillar. Plötsligt började det hagla, det var väldigt otrevlig stämning.

– Tältet var uppspänt på åtta stora pelare där lampor och högtalare var fastspända, en av dem välte nästan helt.

Taket trycktes ner mot marken av vattnet.

– Till slut brast det och folk bara sprang, säger Erik Barkfors.

"Glad att vi är okej"

Kompisarna sprang mot campingen nästan en kilometer från platsen, på vägen dit såg de träd som fällts till marken och när de kom fram hade deras ena tält var borta.

– Det var väldigt många tält som blivit krossade och blåst bort, säger Erik Barkfors som aldrig någon av de skadade eller döda.

– Jag är glad att jag och mina kompisar är okej, vi såg till att hålla ihop. Men det känns tråkigt, det skulle vara en rolig grej som vi planerat hela sommaren och så blev det så här.

Dämpad stämning

Stämningen på campingen var dämpad efter olyckorna. Många lämnade det de hade och tog sig därifrån. Erik Barkefors och hans kompisar kunde stanna på campingen under natten men i förmiddags packade de ihop sina saker.

När Aftonbladet pratade med honom vid lunchtid på fredagen höll han på att lämna området. Nu tar vännerna sig tillbaka till Holland för att spendera de sista dagarna på semestern hos sin holländska väns familj.

Den nu inställda festivalen kommer han inte att glömma.

– Det var så absurt hela grejen.