Horace Engdahl försvarade sig i radio

Uppdaterad 2018-06-12 | Publicerad 2018-04-24

Horace Engdahl har blivit synonym med den hårt kritiserade falang i Svenska Akademien som fick Sara Danius att lämna sitt uppdrag.

I P1:s program Nordegren & Epstein försvarade han sig mot anklagelserna.

– Fullständig fantasi att omvärlden ska kunna stå och titta in på vad som yttras i Akademien, säger han.

Efter intervjun i P1 säger Engdahl till Aftonbladet att han nu hoppas på en försoning med Sara Danius.

I fredags kom Svenska Akademien slutligen med sitt utlåtande om den så kallade Kulturprofilen som pekats ut för ett stort antal övergrepp mot kvinnor. Fallet har legat till grund för den värsta konflikten i Akademiens historia.

Horace Engdahl kommer ut från Sveriges radio.

Längs vägen har fem ledamöter lämnat, inklusive den ständige sekreteraren Sara Danius.

”Utredningen visar att oacceptabelt beteende i form av oönskad intimitet har förekommit, vilket dock inte var allmänt känt i Akademien. Inte heller något som kan rubriceras som straffbara sexuella övergrepp har varit känt inom Akademiens krets”, skrev Akademien i ett pressmeddelande.

Horace Engdahl har pekats ut som Danius främste antagonist på grund av sin vänskap med den så kallade kulturprofilen.

– Vi har ingen personlig kontakt i dag, säger han till Aftonbladet, men tillägger att han hoppas att det ska bli ändring på det i framtiden.

– Jag hoppas att vi snart kommer tillbaka till något som liknar en försoning. Så gott det går i alla fall.

I Nordegren & Epstein fick han frågan om hur Akademien borde ha agerat när uppgifterna om Kulturprofilen blev kända.

– Akademien borde inte ha rusat med i upploppet och vi borde inte inlett några egna syndabocksprocesser, säger han.

”Inte olagligt”

Horace Engdahl vidhåller att han inte kände till de rykten som fanns kring Kulturprofilens sexuella övergrepp mot kvinnor innan DN skrev om dem i höstas.

– Att uppvakta kvinnor är inte olagligt och inte alltid impopulärt. Jag har aldrig sett honom göra sig skyldig till något kränkande eller olagligt.

I ett reportage i DN har Horace Engdahl tidigare beskrivit Kulturprofilen som en förebild för unga män.

– Han lever det goda livet, han är nästan ensam om det, den ende som har förstånd, han borde göra om [sin klubb] till en stilskola för unga män: bli inte hipsters, bli gentlemen!

På frågan om han står fast vid det uttalandet i dag svarade Horace att det han sa i intervjun inte alls handlade om sex.

– Personen är den samma och de egenskaper han hade då har han nu, men jag hade kanske inte uttryckt det likadant i dag. Jag vet inte om det talar till min fördel eller nackdel.

Står fast vid kritik

Horace Engdahl står fast i sin kritik mot Sara Danius och innehållet i den debattartikel han skrev där han kallade henne för den sämste ständige sekreteraren sedan 1700-talet.

– Akademien arbetar med en kollegial beslutsform, då måste alla acceptera och identifiera sig med dem. Den ständige sekreteraren ska föra Akademiens talan utåt inte framföra sina egna åsikter.

”Hetaste önskan”

Samtidigt säger Horace Engdahl att han välkomnar de ledamöter som skulle vilja komma tillbaka till Akademien.

– Jag är beredd att gå mycket långt och jag vill att vi ska bli vänner. Det är min hetaste önskan, det är personer som har betytt otroligt mycket för mig.