Nya ryska flyganfall i Syrien

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 5

NYHETER

Under torsdagen utförde Ryssland nya flyganfall i Syrien, rapporterar Reuters.

Enligt ryska försvarsministeriet har tolv militära mål kopplade till terrorgruppen IS skadats eller förstörts.

Oppositionella grupper hävdar dock att rebellgrupper som strider mot Assad har träffats av ryska bomber.

Efter att de ryska bombningarna i Syrien inleddes under onsdagen fortsatte de ryska flygattackerna även i dag.

Ryssland uppger att man hittills attackerat tolv IS-mål, bland annat vapendepåer och kommunikationscentraler. Talespersonen Igor Konasjenkov poängterade att de ryska stridsflygplanen bara riktade in sig på militanta rebellpositioner och inte attackerade områden där civila finns.

Uppgifter om attacker mot USA-stödda rebeller

Under torsdagen har Ryssland genomfört ytterligare åtminstone 30 flyganfall mot ett rebelltillhåll nordväst om staden Jisr al-Shughur, där al-Qaidakopplade al-Nusrafronten har sitt fäste, rapporterar den libanesiska tv-kanalen al-Mayadin, enligt Reuters. Det här är områden som inte är kontrollerade av IS.

Ryssland menar att man träffat en av IS ammunitionsdepåer nära Idlib och en av terrorgrupens kommunikationscentraler nära Hama. Enligt Syriska människorätts­observatoriet, baserad i Storbritannien, blev dock USA-finansierade rebellgruppen Tajamu Alezzah utsatta för attacker från Ryssland. Det ska ha skett både under onsdagen och torsdagen nära staden Hama, upper AP. Syriska människorättsobservatoriet uppger också att IS inte finns i området.

Nyhetsbyrån AP citerar också aktivister i staden Kafranbel som hävdar att Ryssland attackerat vägspärrar som kontrolleras av USA-stödda rebeller.

37 döda civila

Enligt källor till Reuters har även civila drabbats.

– Vi har varit utsatta för många olika typer av vapen de senaste fem åren, men det som hände i dag var det absolut mest våldsamma, förödande och omfattande på landsbygden i norra Homs, säger en läkare i staden Rastan till Reuters om onsdagens flyganfall.

Fler än 37 civila ska ha dödats i Rysslands flygattacker i går. Antalet döda i torsdagens flygattacker är oklart.

Rysslands president Vladimir Putin sa dock till journalister under torsdagseftermiddagen att rapporterna om civila offer var "informationsattacker", uppger AP. Putin insisterade på att uppgifterna om civila dödsoffer dök upp redan innan de ryska bombplanen lyfte från sina baser.

Ryssland riktar sig mot fler grupper än IS

Efter att först ha sagt att den ryska insatsen främst är inriktad mot Islamiska Staten, gick Ryssland i går ut och sa att deras insats i Syrien riktar sig mot fler grupper.

– De här organisationerna som vi riktar in oss på är välkända, och målen väljs ut i samråd med Syriens militära styrkor, sa Dmitrij Peskov, president Putins talesperson.

Publicerad:

LÄS VIDARE