Militärens experter letar minor vid naziguldtåget

Uppdaterad 2015-09-29 | Publicerad 2015-09-28

Nu har polska armén spärrat av platsen där nazisternas mytomspunna guldtåg kan finnas.

Militära experter på kemvapen, explosiva material och radioaktivitet finkammar området som befaras vara försåtsminerat.

– Vi är beredda att rensa bort alla farliga föremål, säger överste Artur Talik.

Nyheten om att nazisternas mytomspunna guldtåg kan ha hittats spreds över världen och ledde till att horder av lycksökare tog sig till staden Walbrzych i Polen.

”Invasionen” ledde till att guvernören i Nedre Schlesien vädjat om militärens hjälp att säkra området och skogarna runt 1200-talsslottet Ksiaz.

Och för att kunna avgöra om tåget med nazisternas skatter verkligen existerar.

Söker fällor

– Försvarsministern har beslutat att skicka teknisk utrustning till platsen, för att avgöra om tåget verkligen existerar, sa Jacek Sonta, talesman för försvarsministeriet, i början av september.

Under måndagen inleddes den militära operationen i området där skattjägarna Piotr Koper och Andreas Richter i förra månaden ska ha hittat det 98 meter långa tåget 8-9 meter under marken, skriver AFP.

På plats finns 19 militära ingenjörer som uppges leta efter kemiska vapen, explosiva material och radioaktivitet. Om guldtåget finns dolt i området befaras det vara försåtsminerat.

– Det kan finnas farliga ämnen från andra världskriget gömda på tåget, som jag är övertygad om existerar, har polske kulturministern Piotr Zuchowski sagt tidigare.

Finkammar två hektar

Överste Artur Talik säger i polska medier att hans expertlag kommer att dela in området i sektioner för att sedan gå igenom det del för del med bland annat radarutrustning och mindetektorer.

– Vi är beredda att desarmera alla sorters mineringar, sa översten på en presskonferens under måndagen.

Armén beräknar att de kommer att arbeta i det cirka två hektar stora området i minst en vecka. När militären gett klartecken att platsen är säker ska myndigheterna fatta ”andra beslut” kring tåget, enligt guvernören i regionen Tomasz Smolarz.

Bakgrunden är myten om att nazisterna vid krigets slut ska ha gömt ett tåg fullt av skatter i någon av de tunnlar de byggt bland annat kring staden Walbrzych. Mer än 300 ton värdeföremål, ska enligt berättelsen, finnas inlåst i tåget.

Riskerar åtal

Men en tvist i historien är att de som gjorde fyndet inte tror att det döljer någon guldskatt. De misstänker att vagnarna är lastade med vapenprototyper, skriver AFP.

De har dock meddelat att om tåget grävs fram så vill de ha hittelön på 10 procent.

Samtidigt utreder polska åklagare om fyndarna Piotr Koper och Andreas Richter har begått något brott när de genomsökte området med radarutrustning utan officiellt tillstånd, uppger The Guardian.

Följ ämnen i artikeln