Fredspriset till Tunisien

Publicerad 2015-10-09

Belönas för demokratiarbetet efter revolutionen som blev starten för den arabiska våren

Nobels fredspris tilldelas en "nationell dialogkvartett" för arbetet med att införa demokrati i landet efter Jasminrevolutionen i Tunisien 2011.

– Jag är glad, säger Houcine Abassi, en av pristagarna, till nyhetsbyrån AP och tilllägger att medlemmarna i kvartetten inte väntade sig priset.

Och Sveriges utrikesminister gör tummen upp för mottagarna.

"Kvartetten banade väg för en fredlig dialog mellan medborgare, partier och myndigheter och hjälpte till att hitta konsensusbaserade lösningar", skriver den norska Nobelkommittén i sin motivering.

I kvartetten ingår fackföreningen Tunisian General Labour Union (UGTT), arbetsgivarorganisationen Tunisian Confederation of Industry, Trade and Handicrafts (UTICA), människorättsorganisationen Tunisian Human Rights League (LDTH) och den nationella advokatföreningen Tunisian Order of Lawyers.

– Det är denna kvartett, inte de fyra organisationerna var för sig, som får årets fredspris, säger Nobelkommitténs Kaci Kullmann Five.

Skratt och överraskning

När TT per telefon når arbetsgivarorganisationen (UTICA) i Tunis har inte nyheten nått ut till alla.

Skratt och utrop utbryter i andra änden av telefonlinjen vid beskedet. Efter en stunds rundkoppling nås en medhjälpare till ordföranden Ouided Bouchamaoui, som säger att de är mycket glada och upprymda över priset.

Den tunisiske advokaten Brahim Latrech är juridisk rådgivare till den nationella kvartetten. Enligt honom har den varit helt avgörande för den fredliga utvecklingen i Tunisien.

– Vi hade aldrig väntat oss ett fredspris till Tunisien, säger han till TT på telefon.

– Efter revolutionen började det tunisiska samhället att bli anarkistiskt, det var våldsamt, den ekonomiska situationen var inte bra, det var ett litet politiskt krig mellan partierna. Kvartetten var där och lugnade ner stämningen, den klarade av att leda in Tunisien på en fredlig och framgångsrik väg. I dag har vi det inte som i Syrien, Egypten och Irak, vi har ett fungerande samhälle.

Houcine Abassi, generalsekreterare för UGTT, säger till AP att han är överväldigad av fredspriset.

– Det är ett pris som kröner mer än två års insatser som gjorts av kvartetten när landet befann sig i fara på alla fronter. Jag är glad, säger Houcine Abassi till nyhetsbyrån och lägger till att medlemmarna i kvartetten inte väntade sig priset.

Glad Wallström

Utrikesminister Margot Wallström gör tummen upp för valet på Twitter och i en kommentar till TT säger hon:

"Det är glädjande att priset går till den nationella dialogkvartetten i Tunisien, som spelade en avgörande roll för att skapa samförstånd och bana väg för den demokratiska utvecklingen i landet".

"Detta är ett pris till civilsamhället i Tunisien som är en starkt bidragande kraft för den positiva utvecklingen i landet."

Om ett par veckor sker ett tunisiskt statsbesök i Sverige, något som visar på det starka bandet mellan Sverige och Tunisien, enligt Wallström – vilket är något hon vill "fortsätta bygga på ytterligare".

Stöd till demokratisering

Tunisien har sedan den arabiska våren setts som ett föregångsland bland de länder som skakades av omvälvningarna. Efter växande folkliga protester flydde Tunisiens diktator Zine al Abidine Ben Ali den 14 januari 2011. Han hade styrt landet sedan 1987.

– Vi har alla sett hur det annars har gått med den arabiska våren. Kaos i Libyen, förtryck i Egypten och ett brutalt inbördeskrig i Syrien. Därför är priset ett stöd till fortsatt demokratisering i Tunisien, säger Dan Smith, direktör för fredsforskningsinstitutet Sipri, till NTB.

2011 valde tunisierna en konstituerande församling: ett tillfälligt parlament, med uppgift att skriva en ny författning samt tillsätta en tillfällig regering och president. I november 2014 genomfördes presidentval, där favorittippade och 88-åriga Beji Caid Essebsi vann en historisk seger.

Ett pris till folket

"Mer än något annat, så är syftet med priset att uppmuntra det tunisiska folket, som trots stora utmaningar har lagt grunden för ett nationellt broderskap som kommittén hoppas ska fungera som ett föregångsexempel", skriver Nobelkommittén.

Jakob Hallgren, biträdande direktör på fredsforskningsinstitutet Sipri, tycker att valet är utmärkt bra.

– Det var oväntat och klockrent i Nobels anda. Det visar på civilsamhällets viktiga i roll i fredsarbete, som ofta är osynligt eller undervärderat, säger Jakob Hallgren.

– Tunisien är den sista bräckliga blomman som är kvar efter den arabiska våren. Utvecklingen i alla andra länder i regionen går åt fel håll. Allt som kan uppmuntra konstruktiva fredsinriktade krafter är bra, säger han.

Enligt norska Nobelkommitténs Kaci Kullmann Five är det lite oklart vem som kommer att ta emot priset.

– De har inget huvudkontor i dag, de har uppträtt som en enhet, sade hon under presskonferensen.

– Vi har inte haft telefonkontakt med dem än.

Aftonbladet/TT