POLISEN MISSTÄNKER: Här mördades den svenska kvinnan

Publicerad 2015-07-15

CALELLA/PINEDA DE MAR/STOCKHOLM. Här, inne på åttavåningshotellet Palace Calella, mördades och styckades den svenska småbarnsmamman i helgen.

Åklagaren måste bestämma om mannen som misstänks för det bestialiska mordet ska begäras häktad.

– Annars måste vi släppa honom, säger poliskorpral Rosa Ramos, kommunikatör på polisen i Barcelona.

Det var i lördags eftermiddag som det makabra fyndet gjordes i utkanten av semesterparadiset Calella på Costa del Maresme-kusten norr om Barcelona. I ett buskage i utkanterna av samhället låg en styckad kvinnokropp i en resväska.

Den skändade kroppen visade sig vara en svensk småbarnsmamma.

Knappt ett dygn senare kunde en svensk man i 40-årsåldern gripas av spansk polis, misstänkt för det bestialiska mordet.

Kände röklukt

Enligt uppgifter till tidningen El Punt Avui larmades polisen mycket fort till platsen efter att en boende i området slagit larm. Detta efter att personen känt röklukt då den svenske mannen ska ha försökt elda upp resväskan med kroppen i.

Polisen vill inte kommentera ärendet men bekräftar att den svenske mannen sitter fängslad i polishuset i Pineda de Mar, en by alldeles intill Calella, där kroppen hittades.

Det blåmålade huset ligger strax utanför turistorten och liknar en stor bunker.

– Han kommer att häktas inom de närmsta 24 timmarna. Annars måste vi släppa honom, säger poliskorpral Rosa Ramos, kommunikatör hos polisen Mossos d 'Esquadra i Barcelonas norra region.

Svensk polis hjälper till

Tidigare på tisdagen kontaktade den katalanska polisen sina svenska kollegor.

– Vi har fått en officiell begäran att hjälpa till med identifieringen av de två personerna. Det finns inga hundraprocentiga uppgifter och det ska vi försöka hjälpa till med att få fram, säger Carolina Ekéus, presstalesman vid polisens Nationella operativa avdelning.

Häktningsförhandlingen kommer att hållas i tingsrätten i Arenys de Mar, en annan by söder om Calella.

Den mordmisstänkte svensken har fått en advokat men det är i nuläget oklart hur han ställer sig till de anklagelser som riktas mot honom. Han vill dock inte ha hjälp från Sverige.

– Enligt uppgift så har den frihetsberövade i nuläget avböjt kontakt med konsulatet och vår ambassad, säger Gabriel Wernstedt, presskommunikatör på UD.

Kan ha filmats i lobbyn

Som Aftonbladet tidigare har rapporterat misstänker polisen att mordet och styckningen av kroppen skett på åttavåningshotellet Palace Calella och att mannen sedan till fots släpat väskan till platsen där den hittades.

Han ska där även ha försökt elda upp väskan - ett tilltag som av allt att döma verkar vara anledningen till att han kunde gripas så pass fort som skedde.

Många rykten florerar i Calella och i Pineda de Mar. Bland annat att mannen ska ha filmats av hotellets övervakningskameror när han släpade ut resväskan med kroppen i.

På varje etage i det åtta våningar höga hotellet sitter flera kameror. Men hotellets direktör vill inte kommentera händelsen närmare när Aftonbladet konfronterar honom i lobbyn,

– Ni får prata med polisen, säger han.

Polisen är emellertid mycket förtegen om mordutredningen och vill inte diskutera några detaljer i den pågående förundersökningen.

Följ ämnen i artikeln