Obama avslöjar "det största steget någonsin" i klimatkampen

Publicerad 2015-08-03

I dag ska Barack Obama avslöja vad han beskriver som det viktigaste steg som USA någonsin tagit för att bekämpa klimatförändringar.

– Det här är antagligen den mest ambitiösa plan som lagts i något land för att stötta förnybar energi, säger Johan Rockström, professor i miljövetenskap.

Följ ämnen

"Klimatförändringar är inte ett problem för fler generationer. Inte nu längre". USA:s president Barack Obama snålar inte med orden i en video som Vita huset publicerade på söndagen.

I dag kommer han att avslöja vad han beskriver som det "största, viktigaste steg som vi någonsin tagit" för att bekämpa klimatförändringar. Något som kan förändra hur miljontals amerikaner får sin elförsörjning.

Det handlar om den slutgiltiga versionen av USA:s Clean Power Plan. En plan som ska försöka påskynda övergången till förnybar energi och samtidigt ställa tuffare mål för att minska koldioxidutsläppen, skriver Washington Post.

Ska mildra oppositionen

En tidigare version av planen som släpptes förra året avvisades av republikanska kongressledamöter. De varnade för att regleringarna skulle leda till bland annat högre elpriser och bromsa den ekonomiska återhämtningen, enligt Washington Post.

Förändringar i den slutgiltiga versionen, som släpps i dag, innehåller delar som syftar till att mildra oppositionen, enligt tjänstemän, skriver Washington Post. Bland annat ska delstaterna ges mer tid att ställa om. Dessutom ska det finnas en "tillförlitlig säkerhetsventil" som kan köpa extra tid om det behövs för att undvika störningar i strömförsörjningen, rapporterar Washington Post och hänvisar till tjänstemän.

Minska med 32 procent

– Det här är antagligen den mest ambitiösa plan som lagts i något land för att stötta förnybar energi. Det är en väldigt stark signal till delstaterna, säger Johan Rockström, professor i miljövetenskap vid Stockholms universitet.

Planen sätter som mål att minska koldioxidutsläppen från kraftverk med 32 procent fram till år 2030, jämfört med 2005 års nivåer. Det är en skärpning från den förra versionen där målet var satt till 30 procent.

Frågan är om förslaget kommer att gå igenom.

– Det är inte uppenbart. I kongressen kommer starka republikanska krafter att försöka stoppa det. Men man ska inte överdriva risken att Obama misslyckas. En viktig faktor till att han vågar är att förslaget kan öppna nya möjligheter för ekonomisk utveckling i USA, nya jobb och en spännande ny teknologisk utveckling. Det kan locka även republikaner, säger Johan Rockström.

Kan ge snöbollseffekt

Kolet står fortfarande för runt 40 procent av den amerikanska elförbrukningen. Nedskärningarna är känsliga eftersom kol, trots att det är en av de smutsigaste energikällorna, fortfarande är en stor amerikansk industri.

Johan Rockström menar att det uppsatta utsläppsmålet till 2030 inte på långa väger räcker. Utsläppen skulle behöva minska med hälften, 50 procent, till år 2030. Förhoppningsvis kan det ändå uppnås genom en snöbollseffekt.

– Det är ju en spekulation från min sida, men när man pratar om sådana här stora mål börjar samhällets aktörer att känna av att man ska satsa på nya hållbara system. Det kan ändra om flödet av kapital och investeringar som gör att man når längre än målet.

Följ ämnen i artikeln