”Jag försökte med första hjälpen men det var försent”

Uppdaterad 2015-07-29 | Publicerad 2015-07-26

Den sjuåriga flickan och en 36-årig man var inlåsta i badrummet.

När en granne lyckades få upp dörren hittades hon död och han svårt skadad.

– Jag har inte blundat på hela natten, säger grannen Ursula, som var en av de första på plats.

Tipsa |
Aftonbladet

Det är ett vanligt flerfamiljshus i Bro några mil norr om Stockholm. Men på golvet i trappuppgången finns blodfläckarna kvar. Utanför porten vilar blommor och en nallebjörn. En liten flicka gråter i sin mammas famn. Hon ställer en segelbåt bland blommorna. Hennes kompis från dagis finns inte längre i livet.

”Sprang ut barfota”

På lördagskvällen hördes skrik på gården. Ursula tittade ut och såg sin arbetskamrat från äldreboendet.

– Jag sprang ut barfota. Hon kunde inte prata, och när vi kom upp i lägenheten såg vi barnet, säger hon.

För en trappa upp, i lägenhetens badrum, låg den sjuåriga flickan död. Bredvid henne en svårt skadad man, 36 år gammal. Kvinnan som skrek och var alldeles utom sig var flickans moster.

– Jag försökte med första hjälpen men det var för sent, säger Ursula.

”Har inte kunnat sova”

Området kring pendeltågsstationen Bro är sommarfint. Trevåningshus i glada färger ligger i rad och små bodar fyller gårdarna där barn springer omkring, på väg hem från förskolan. Men på en av gårdarna går folk långsamt, stannar till och tittar mot lägenhetens fönster och blomsamlingen utanför.

– Jag har inte kunnat sova, har inte blundat på hela natten. Jag brukade se flickan leka med sin sparkcykel här på gården, säger Ursula.

Hon berättar att mannen som vårdas på sjukhus för sina svåra skador hade bott hos sjuåringen och hennes mamma sedan en månad.

– De kände varandra genom vänner, säger hon.

Vårdas på sjukhus

Vid 16-tiden på lördagen lämnade Ursula jobbet tillsammans med flickans moster. Kvar på äldreboendet var flickans mamma, som jobbade ett senare skift.

– Hon frågade om jag ville komma upp på en kopp, men jag tackade nej, säger Ursula.

Några timmar senare hördes skriken på gården. Polisen larmades 20.02 och klockan 23 greps 36-åringen som misstänkt för mord. Han anhölls under söndagen, men vårdas fortfarande.

På söndagseftermiddagen ekade förtvivlad gråt från en samlingslokal i ett rött envåningshus mitt i Bro. Där sammanstrålade släkt, vänner, landsmän och boende i området för att sörja tillsammans. Inne i lokalen satt allvarliga människor längs väggarna. Längst fram sjuåringens mamma. Hon var på jobbet när det ofattbara hände.

– Hon levde ensam med dottern. Hon kämpade och jobbade hårt, säger en man utanför.

Barn leker utanför, de känner allvaret. Ett flicka i förskoleåldern gråter. En annan flicka tar hennes hand, säger att hon har fint hår. Den lilla tjejen som var deras granne och kompis kommer inte tillbaka.

Följ ämnen i artikeln