Syriska flyktingar i Libanon överväger att återvända

Uppdaterad 2015-09-14 | Publicerad 2015-09-11

MÜNCHEN. Krig eller fattigdom. Det är valet för många syriska flyktingar i Libanon. Matbrist gör nu att många överväger att återvända till krigzonerna de flydde ifrån.

Situationen för de syriska flyktingarna i Libanon blir allt värre. FN varnar nu för att det har blivit så illa att många överväger att åka tillbaka till de de krigsdrabbade områdena.

– Att de säger att de överväger att återvända till en aktiv krigszon, måste betyda att de nått den absoluta botten, säger Dina El-Kassaby, talesperson för FN:s livsmedelsprogram (WFP) till Guardian.

WFP, som distribuerar mat till flyktingarna, har fått dra ned på hjälpen vilket förvärrat situationen ytterligare.
– De klarar sig genom att äta billigare mat och hoppa över måltider, barn får arbeta i stället för att gå i skolan, säger Dina El-Kassaby, till Guardian.

Tvingas sova utomhus

Syriska barn tvingas tigga på gatan och sova utomhus, löper risk att bli utsatta och misshandlade.

– Människor är satta i skuld och minskningen av matbidragen får folk att tänka: Jag får inte mat, jag har inga pengar. Ingen hjälper mig att sätta barnen i skolan. Jag kanske ska återvända till Syrien eller försöka åka vidare, säger Dina El-Kassaby.

Nya hårdare visumregler

I Libanon finns nu mer än en miljon syriska flyktingar - de utgör en femtedel av befolkningen - och påfrestningarna på landet blir allt tydligare. Redan har landet nått den befolkningsmängd som var prognostiserad för år 2050.

Libanon har infört nya hårdare visumregler, som ställer som krav att den som kommer in i landet också har en biljett därifrån.

Många väljer numera därför att försöka ta sig direkt till Europa i stället för till något av grannländerna.

Följ ämnen i artikeln